Teknoloji
20 Mar 2022 11:41 Son Güncelleme: 20 Mar 2022 11:48

Son güncelleme üzdü: Bazı Macbook’lar kullanılamaz hale geldi

Evrensel Kontrol gibi yeniliklere sahip olan macOS 12.3 güncellemesi bazı Macbook'ların kullanılamaz hale gelmesine neden oldu.

Apple, 14 Mart günü iOS / iPadOS 15.4 sürümlerinin yanı sıra bilgisayarları için macOS Monterey 12.3 güncellemesini yayınladı. Bu Mac kullanıcılarının son dönemde beklediği en heyecanlı güncellemelerden birisi, zira Evrensel Kontrol başta olmak üzere birçok yeni özellik kullanıma sunuldu.

Shiftdelete’de yer alan habere göre;  Evrensel Kontrol özelliği sayesinde Mac üzerinden iPad’inizi doğrudan kontrol edebiliyor, iPad için harici bir klavye ve fareye ihtiyaç duymuyorsunuz. Üstelik bu özelliği kullanarak iki cihaz arasında hızlıca dosya aktarımı da mümkün. Bu nedenle özellikle iPad’i olan Mac sahipleri hızlıca güncellemeyi yükledi.

ANAKARTI DEĞİŞEN MACBOOK’LAR MACOS 12.3 YÜKLERKEN BOZULUYOR

Güncellemeyi yükleyen bazı kullanıcılar, çeşitli forumlarda ve Reddit’te Macbook Pro’larının kullanılamaz hale geldiğine dair konular açmaya başladı. Apple’dan konu hakkında açıklama gelmedi, ancak sorundan etkilenen cihazların parça değişimi yapılan özellikle anakartı değişen Macbook’lar olduğu ortaya çıktı.

İlk sorun yaklaşık iki hafta önce ortaya çıktı, macOS 12.3 Beta sürümünü yükleyen bir kullanıcı cihazının bir daha açılmadığını belirtirken, daha önce cihazında parça değişimi yapıldığını doğruladı.

Apple Developer Forums’daki konuya göre, kullanıcılar değiştirilmiş bir anakarta sahip olan Macbook Pro’ya güncellemeyi yüklemeye çalıştığında iki sonuç ortaya çıkıyor: Yükseltme başarısız oluyor veya bilgisayar kurtarma moduna giriyor.

Ancak yeniden yükseltmeyi denerseniz, iBoot FW sürücüsünü bozuluyor. Bu senaryo ile karşı karşıya kaldığınızda bir önceki sürümü yani macOS 12.2.1’i yüklemek için Apple Configurator 2’ye sahip ikinci bir Mac bilgisayara ihtiyacınız var.

macOS Monterey ilk kez kullanıma sunulduğunda da benzer sorunlar ortaya çıkmıştı. Çok az sayıda bilgisayarın bu sorundan etkilenmesi sevindirirken, Apple’ın bir düzeltme yayınlaması bekleniyor.