Gündem
15 Ara 2016 20:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:16

Son Dakika! Gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli tutuklandı!

Önceki gün evinde polis aramasının ardından gözaltına alınan gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli tutuklandı.

Sosyal medya üzerinden devlet büyüklerine hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hakimliğe sevk edilen gazeteci Hüsnü Mahalli'nin, "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından tutuklanmasına karar verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen Mahalli'nin ifade işlemleri sona erdi.

İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli Hüsnü Mahalli'nin "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından tutuklanmasına hükmetti.

Hakimlik kararında, Mahalli’nin ulusal ve uluslararası alanda belirli takipçi kitlesi bulunan televizyon kanallarında program sunan, köşe yazarlığı yapan bir kişi olduğu anlatılarak, şüphelinin 2 Aralık 2016 Ayşenur Arslan’ın yaptığı Halk Tv Medya Mahallesi programında yapmış olduğu konuşmalara yer verildi.

Şüphelinin bu konuşmalarda Cumhurbaşkanı ve Hükumet üyelerinin terör örgütlerinin arkasında olduğunu ima ederek, Suriye’de yaşanan olaylardan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin sorumlu olduğunu iddia ettiği belirtilen kararda, gerçek durumun bu şekilde olmadığı ifade edildi.

Kararda, Mahalli’nin Türkiye ve Ortadoğu’da tanınan ve bilinen bir gazeteci olduğuna işaret edilerek, Mahalli’nin"Türkiye Cumhuriyeti’ni terör örgütlerine destek olmakla ve Suriye’yi mahvederek orada akan kandan ülkemizi, hükumetimizi ve Cumhurbaşkanımızı sorumlu tutarak dünyaya bu şekilde gerçek olmayan beyanda bulunup açık bir şekilde iftira dolayısıyla onur kıracak nitelikte hakaret niteliği taşıyan beyanlarda bulunduğu" kaydedildi.



"CEZAEVİNDE TEDAVİ EDİLEBİLİR"

Mahalli’nin "Seni ve Mavi Marmara’yı satanlara iki laf etsene" ve "Halep ruh hastalarının işi bitti, 5 yıldır onlara yardım edenler ne olacak" şeklinde attığı tweetlerinin hakaret niteliğinde olduğuna vurgu yapılan kararda, şüphelinin ifadesinde MS hastası olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini söylediğine değinildi. Kararda, Mahalli’nin gözaltındayken de talebi doğrultusunda hastaneye kaldırıldığı ve tedavisinin cezaevinde de yapılabileceği anlatıldı. Tutuklama gerekçesi olarak delillerin henüz toplanmamış olması, şüpheliye öngörülen suç için istenen ceza miktarı gösterildi.

Kararda, "Şüphelinin sorguda gözlemlenen savunma ve davranışları serbest kalması halinde delilleri yok edeceği, gizleyeceği veya değiştireceği, suçun mağduru ve tanıkları üzerinde baskı kurma girişiminde bulunacağı yolunda kuvvetli suç şüphesi uyandırmıştır. Şüphelinin adli kontrol tedbiriyle serbest kalması halinde suçun hiçbir karanlık nokta kalmadan tüm unsurlarıyla ortaya konularak aydınlatılması bakımından sakıncalı olacağı kanaatine varılmıştı. " denildi.

Hüsnü Mahalli'nin ciddi rahatsızlıkları olduğu şeklindeki savunması da dikkat çekti.

İŞTE SAVCILIKTA VERDİĞİ İFADE...

Savcılık ifadesinde Arap Baharı olarak adlandırılan dönemde hükümet politikalarını desteklediğini söyleyen Mahalli, “Ancak, belirttiğim dönemlerden sonra hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye başladım. IŞİD, El Nusra gibi terör örgütlerinin gerek sosyal medya gerekse yazılı ve görsel basın ve diğer platformlarda yaptıkları propaganda faaliyetlerinin içeriği açık kaynaklardan tespit edilebilmektedir. Ben söz konusu tespitlere dayanarak hükumetin bu konuda duyarlı olmasını, bu gibi değerlendirmelerin ülkemizi ve hükümetimizi uluslararası camiada zor durumda bırakacağını, duyarlı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak belirttim. Bu söylemlere muhatap olan hükumetimizin ve devletimizin uluslararası camiada mağdur olmaması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet ve milletinin zor durumda kalmaması için uyarılarda bulundum” şeklinde konuştu.

'HÜKÜMETE DANIŞMANLIK YAPTIM'

Yöneltilen suçlamaların kendisi için onur kırıcı olduğunu dile getiren Mahalli, “Benim, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin saygınlığını zedeleyebilecek şekilde bir olgu itham etmem söz konusu değildir. Ben 2011 yılına kadar, hükumetimiz ile Ortadoğu ülkeleri arasında dostluk ilişkileri kurulmasına ve geliştirilmesine aracılık ettim, hükümetimize bu konuda danışmanlık da yaptım. Ben Ortadoğu’da tanınan bir gazeteciyim. Türkiye Cumhuriyeti adına danışmanlık yaptığım için Arap medyasında benim için Türk ajanı söyleminde bulunulmuştur. 2011 yılı Şubat ayında da, dönemin başbakanının tavsiyesiyle Türk vatandaşı oldum. Anlattığım nedenlerle suçlamayı kabul etmiyorum. Benim Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ve Cumhurbaşkanına hakaret etmek söz konusu olamaz ve kendime hakaret olarak sayıyorum” dedi.

MS hastası olduğunu belirten Hüsnü Mahalli, gözaltındayken rahatsızlandığını ve tedavi talebinin kabul edilmediğini ifade etti. Mahalli, yeniden hastanede tedavi olması gerektiğini belirtti.