Medya
04 Kas 2021 09:40 Son Güncelleme: 04 Kas 2021 09:56

Son anketten AK Parti’ye kötü haber! ‘Vatandaş Erdoğan’ın çıkışını yemedi...’

AREA Araştırma'nın son anketini bugünkü köşesine taşıyan Ahmet Takan, “Vatandaş, Erdoğan’ın büyükelçi çıkışını yemedi” değerlendirmesinde bulundu.

Korkusuz gazetesi yazarı Ahmet Takan, AREA Araştırma'nın son anketini bugünkü köşesine taşıdı. Ahmet Takan'ın aktardığı anket sonuçlarına göre AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde açıklama yapan 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi talebini olumlu karşılayanların oranı yüzde 31.7 iken olumsuz karşılayanların oranı yüzde 41 oldu. Konuyla ilgili fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 27.3 olarak hesaplandı.

Erdoğan’ın bugüne kadar her yaptığına gözü kapalı, kayıtsız şartsız destek veren AK Parti seçmeninin bile yarı yarıya fire verdiğini söyleyen Takan, “‘Rest’e destek veren AKP seçmenin oranı yüzde 54.2, olumsuz bulanların oranı yüzde 20.4, fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 25.4" sonucunu paylaştı.

Ahmet Takan’ın ‘Vatandaş, Erdoğan’ın büyükelçi çıkışını yemedi!..’ başlıklı yazısı şöyle:

Siyasi kulislerde konuşulan senaryolara ara verelim…

Ahalinin nabzına bakalım:

Geride bıraktığımız Ekim ayında, doların kırdığı rekorları, ekonomide olumsuzlukları, erken seçim tartışmalarını, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yönelik çıkışlarını, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçiye çektiği sözde resti yoğun olarak konuştuk.

AREA Araştırma, Ekim ayının sıcak gündem maddeleri ve siyasi partilerin son durumu ile ilgili anketini sonuçlandırdı. Gürültüsüne rağmen seçim sandığı ortada görünmediği için ankette ilk olarak Tayyip Erdoğan’ın 10 büyükelçiye çektiği sözde restin kamuoyunda nasıl yankılandığına baktım. Çünkü; Erdoğan’ın çektiği sözde rest sonrasında yaşananların zafer değil, geri vites olduğu apaçık ortadaydı. Onca algı operasyonuna rağmen acaba ahali ne tepki vermişti?..

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın; Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde açıklama yapan 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi talebini olumlu karşılayanların oranı yüzde 31.7, olumsuz karşılayanların oranı 41 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 27.3.

Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar her yaptığına, gözü kapalı, kayıtsız şartsız destek veren AKP seçmeni bile yarı yarıya fire vermiş. ‘Rest’e destek veren AKP seçmenin oranı yüzde 54.2, olumsuz bulanların oranı yüzde 20.4, fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 25.4.

Sarayın Goebbelsi, olumsuz bulanlar ile fikir belirtmeyenlerin oranını toplayıp şapkadan yeni tavşanları çıkarabilmenin yollarını aramalı.

Fotoğraf tüm çıplaklığı ile ortada. Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları partisinde bile yarı yarıya fire veriyor. Millet yemiyor!.. Goebbelsci tezgahlar da artık eskisi gibi karşılık bulmuyor…

★★★

AREA Araştırma’nın Ekim ayı anketinin diğer sonuçlarına bakalım:

-Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz? (yüzde) (Geçerli oylar üzerinden)

AKP: 34.7 CHP: 27.7 İYİ Parti: 12.7 MHP: 8.8 HDP: 8.7

–Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?

(Toplam seçmen üzerinden)

Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 51.1. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı yüzde 33.0. Kararsız/ sandığa gitmem diyenlerin oranı ise yüzde 15.9.

(Geçerli oylar üzerinden)

‘Kararsız/sandığa gitmem’ diyenler dağıtıldığında; Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 60.8. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı ise yüzde 39.2.

–Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde R. Tayyip Erdoğan’a oy verme davranışınız nasıl olur? (yüzde)

Oy veririm: 31.3 Karasız kalırım: 18.6 Oy vermem: 50.1

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarılı buluyor musunuz? (yüzde)

Başarılı: 33.9 Başarısız: 57.8 Fikrim yok: 8.3

-Hükümetin ekonomi politikasını başarılı buluyor musunuz? (yüzde)

Başarılı: 22,4 Başarısız: 71.9 Fikrim yok: 5.7

-Ekonomideki kötü gidişin sebebi sizce nedir? (yüzde)

Hükümetin yanlış politikaları: 57.5  Dış Güçler: 29.9  Diğer: 2.8 Fikrim tok: 9.9

-Sizce, Türkiye’nin en önemli sorunu nedir? (yüzde)

Ekonomi/hayat pahalılığı/yoksulluk: 65.7  İşsizlik: 8.3

Eğitim sistemi/eğitimsizlik: 4.5  Diğer: 17.2  Fikir belirtmeyen: 4.4

 -CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yönelik mesajında “…siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Size kanun dışı her ne yaptırılıyorsa durun” şeklindeki sözlerini nasıl karşılıyorsunuz? (yüzde)

Olumlu: 48.7  Olumsuz: 36.6 Fikrim Yok: 14.7

-Türk Silahlı Kuvvetleri Birlikleri’nin Suriye ve Irak’a gönderilmesine ilişkin 2 yıl süreli Meclis tezkeresine CHP’nin ‘hayır’ oyu vermesini nasıl karşıladınız? (yüzde)

Olumlu: 42.7 Olumsuz: 42.9 Fikrim yok: 14.4

-Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin seçimlere ittifak halinde girmesi durumunda oy verme davranışınız nasıl olur? (yüzde)

Oy verebilirim: 21.6 Karasız kalırım: 21.0 Oy vermem: 56.6

★★★

AREA Araştırma Başkanı Murat Karan, Ekim ayı anket sonuçlarını şöyle analiz etti:

-İYİ Parti yüzde 12.7 oy oranı ile ülkenin en büyük 3’ncü partisi konumundadır.

-DEVA Partisi  yüzde 3.1 oy oranı ile beş büyük partinin ardından gelmektedir.

-CHP oylarının özellikle sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun iktidara yönelik eleştirilerinin ardından yükselişte olduğu görülmektedir (yüzde 27.7)

-İttifaklar açısından değerlendirildiğinde; Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP) (yüzde 43.5), Millet İttifakı (CHP- İYİ Parti) (yüzde 40.4) seviyesinde, HDP ve diğer partilerin toplamı ise ( yüzde 16.1) şeklindedir.

-Sayın Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı adayı olmadığını açıklaması ve 4’üncü kuruluş yıldönümü kutlamalarında kullanılan milli görüş dilinin İYİ Parti oylarında bir miktar erimeye sebep olduğu görülmektedir.

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi “Başarısız”  bulunmaktadır. Seçmenin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e desteği artarak devam etmektedir.

Yazının tamamı için tıklayın!