Gündem
14 Mayıs 2014 12:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:10

Soma felaketi Alman basınında! Nasıl duyurdular?

Almanya medyası, Soma'da meydana gelen maden felaketine geniş verdi.

Soma'daki felaketi ilk haber olarak duyuran gazeteler çok sayıda fotoğrafın yanında video görüntüler de kullandı. Haberlerde ölü, yaralı ve mahsur kalan madencilerin sayısı hakkında bilgiler verilirken, madendeki yangının hâlâ kontrol altına alınamadığı duyuruldu. Der Spiegel, 'Sendika Maden Felaketini Katliam Olarak Nitelendirdi', başlığı altında, şunları yazdı:
 
"Soma'daki maden felaketinde en az 201 kişi yaşamını yitirdi, 80 yaralı var ve yüzlerce kişi ise, yeraltında mahsur. Kurtarma ekipleri canlılara ulaşmaya çalışıyor. Muhalefet ise iş güvenliğindeki eksiklikleri gündeme getirdi. CHP bir kaç hafta önce Soma'da inceleme yapılmasını istedi. Ancak AKP bunu reddetti." 
 
Bild gazetesi, "Türkiye'de Maden Felaketi, Yeraltında Yangın" başlıklı haberinde, "Kömür madenindeki patlamada 200 ölü var. Yüzlerce madenci yanan madende mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri kurbanları çıkarmaya devam ediyor. Uzun yıllardan beri Türkiye'deki en büyük maden felaketi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, madendeki yangının hâlâ kontrol altına alınamadığını açıkladı" diye devam etti.
 
Die Welt ise, "Türkiye'deki Maden Felaketinde 200'den Fazla Ölü" başlıklı haberinde, "Türkiye'de kömür madenindeki patlamada 200'den fazla madenci yaşamını yitirirken 200'den fazla madenci ise yerin 2 bin metre altında mahsur kaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, mahsur kalan işçiler için yapılan kurtarma çalışmalarını “zaman karşı yarışö olarak nitelendirdi. Bakan'ın verdiği bilgiye göre, yeraltında 787 madenci vardı ve bunlardan 363'ü kurtarıldı. Dört madenci ise ağır yaralı" diye yazdı.
 
Die Zeit, kömür ocağında yangın çıktığını, tünellerin dumanla dolduğunu, temiz havanın azıldığını kaydederek, "Kömür madenindeki patlamanın ardından kurtarma ekipleri mahsur kalan madencilere ulaşmaya çalışıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 201 madencinin yaşamını yitirdiğini, 4'ü ağır 80 yaralı olduğunu açıkladı" bilgilerini aktardı.
 
TAZ ise, Türkiye'deki maden faciasında enaz 200 kişinin öldüğünü, buradaki yangının kontrol altına alınamadığını kaydedererken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın felaket nedeniyle yurt dışı seyahatlerini iptal ettiğini ekledi.