Gündem
20 Mayıs 2014 09:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:11

Soma faciası havuz medyasına uzandı! O malzemeyi hangi yazarın ablası sattı?

Yanan madene, yürüyen bant sistemlerini satan şirket, ünlü yazarın ablasına aitmiş

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Soma’da meydana gelen ve resmi rakamlara göre 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ucu, yandaş mahalleye uzandı. Maden faciasının meydana geldiği ocakta kullanılan konveyörleri (yürüyen bantları), Soma Holding’e “ünlü yandaş yazarın” ablası üzerine kayıtlı olan şirketin sattığı ortaya çıktı.

Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın, aynı “ablaya” banka ve faktoring şirketlerinden kredi kullanımlarında kefil olduğu belirlendi. Bu durum, Soma’da meydana gelen madenle ilgili oluşan soru işaretlerinin daha da artmasına yol açtı. Yandaş mahalledeki “Soma” skandalının hikayesi şöyle:

“MASON” DEDİKLERİ PATRON AKRABALARI ÇIKTI!

Hükümete yakınlığı ile bilinen medya kuruluşlarının, maden kazası konusundaki yayın politikaları kamuoyunda kafaların karışmasına yol açtı. Kazanın ilk üç gününde, madeni işleten Soma Holding’in patronu Alp Gürkan ile ilgili en ufak bir eleştiriye yer vermeyen yandaş gazeteler, 4. Günden itibaren “O patronu kim koruyor” manşetleri atmaya başladı. Aynı tarihten itibaren, hükümete yakınlığı ile bilinen yazarlarda, Alp Gürkan’ı hedef tahtasına oturttu. Ve bazı yazarlar, Gürkan’ı “Koç Grubu’nun adamı” olarak nitelendirirken bazıları da aynı işadamını “mason” diyerek eleştirdi. İşte o eleştirileri yönelten yandaş yazarlarının birisinin Soma Holding’in patronu Alp Gürkan ile çok yakın bir ilişki içinde olduğu belirlendi. Bu ilişkinin ticari hayata da yansıdığı Gürkan’ın, ünlü yandaş yazarın ailesine ait şirketin kredilerinde kefil olduğu, Soma’da facianın meydana geldiği ocağın yürüyen bantların da sözkonusu yazarın ablasına ait şirketten satın alındığı belirlendi. Ve, mevzuata göre yangına dayanıklı olması gereken konveyörlerin facia sırasında yanması ile ayrı bir tartışmanın başlamasına yol açtı.

ŞİRKETİN MERKEZİ İZMİR’DE

Facianın yaşandığı madene ve diğer ocaklara yürüyen bantları satan şirket, İzmir’de kurulu bulunuyor. Halen kauçuk A.Ş. olarak faaliyetlerini yürütüyor. Şirket, maden ocaklarındaki yürüyen bantların kauçuklarını üretiyor. Soma’daki madenlerde de aynı şirketin ürettiği kauçuklar kullanıldı. Firma, ünlü yandaş yazarın ablası ve eniştesi tarafından kuruldu. Şirket halen abla ve enişte tarafından yönetiliyor. Yandaş yazarın ablası ve eniştesine ait şirketin, Soma Holding dışında bazı kamu kurumlarına da kauçuk satışı yaptığı öğrenildi. Kulislerde, Soma Holding’in patronu Alp Gürkan ile yandaş yazarın ailesinin tanışıklıklarının ise geçmiş yıllara dayandığı belirtildi. Ve bu tanışıklığın iş ilişkilerine de yansıdığı Gürkan’ın, abla ve eniştenin şirketine kredi konusunda da yardımda bulunduğu kaydedildi.

KREDİ İÇİN KEFİL OLMUŞ

Enerji Bakanlığı kulislerinde dolaşan bilgilere göre, yandaş yazarın ailesi tarafından işletilen kauçuk şirketi zaman zaman finans sıkıntısına giriyor. Bu dönemlerde faktoring şirketlerinden kredi kullanılıyor. Bazı faktoring firmaları, yandaş şirkete kredi vermek istemedi. Bunun üzerine Alp Gürkan devreye girerek, kredinin kullandırılmasını sağladı. Ve bu krediler konusunda aileye kefil olduğunu bildirildi. Şimdi, savcılığın soruşturmasının ardından, maden ocağına yangına dayanıklı olmayan kauçukları satan şirket hakkında da dava açılıp açılmayacağı merak ediliyor.