Medya
04 Nis 2012 13:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:30

SOLUN EN AYDIN KÖŞE YAZARINA DA YALLAH!

Akşam yazarı Yurtsan Atakan, Hürriyet'in işten çıkarılan yazarı Özdemir İnce için neler yazdı?

Solun en aydın köşe yazarına da yallah

Merkez solcu gazete okuru avamlaşan solcu yazarlara yüz verince, solun en aydın köşe yazarlarından biri olan Özdemir İnce de lümpenleşmeye kurban gitti.
Gazeteciler.com yazarı Levent Gültekin geçen hafta konuk olduğu Haberturk TV’deki Basın Kulübü programında soruyordu, ’AKP’nin oyları yükseliyor ama AKP’ye destek veren medya neden tiraj alamıyor?’
Sorunun cevabını seçmen eğilimleriyle ilgili yapılan araştırma sonuçlarından bulmak mümkün. Örneğin 2011’in birinci yarısında İKSara tarafından yapılan ve AKŞAM Gazetesi’nde yayınlanan araştırmada AK Parti’nin en çok oyu ilkokul mezunlarıdan aldığı ortaya çıkmıştı. Prof. Yılmaz Esmer tarafından daha önceki yıllarda yapılan farklı araştırmalardan da benzer sonuçlar çıkmış, seçmenin eğitim düzeyi artıkça AK Parti’ye oy verme oranının düştüğü gözlemlenmişti.
Bunları AK Parti seçmenini küçümsemek için yazmıyorum. Demokraside herkesin oyunun değeri eşit. Ve böyle de olmak zorunda. Sadece eğitim farklılıkları için değil, gelir, cinsiyet, ırk vs farklılıkları için de durum aynı. Hiçbir partinin başarısı, falanca kesimden daha çok oy aldı diye küçümsenemez ya da büyütülemez.
Ancak bu araştırma sonuçları bir veridir. Bu verilerden yola çıkarak çeşitli analizler yapmak da mümkün. Bu sonuçlara bakarak AK Parti’ye verilen oylar yükselirken, AK Parti’ye destek veren gazetelerin tirajlarının neden artmadığını da anlamak mümkün.
AK Parti nisbi çoğunluğu bile aşıp mutlak çoğunluğun oyunu almaya başarmasına rağmen bu başarısını, taraftarlığını yapan gazetelerin tirajına taşıyamıyor çünkü seçmen tabanı muhtemelen az gazete okuyor.
Öte yandan gazete okuru olan AK Parti seçmeninin entelektüel düzeyinin, gazete okuru olan sol seçmene göre daha yüksek olduğunu da gönül rahatlığıyla iddia edebilirim. Bu iddiamı dayandıracağım bir araştırma sonucu yok. Tamamen kişisel gözlemlerime dayanarak söylüyorum. Gazete okuru olan AK Parti okuru, gazete okuru olan sol okura göre daha bilinçli, daha seçici, daha entelektüel. Yalnız hemen belirteyim bu gözlemim merkez medya okurları için geçerli. Yoksa merkez medya dışındaki pek çok sol yayının okuru için bu tespiti yapmak haksızlık olur.
Son on yılda merkez medyada prim yapan sol eğilimli yazarlara dikkat edin. AK Parti eğilimli gazete yazarlarının aksine hemen hepsi fikirden çok üsluplarıyla ön plana çıkan yazarlar. Kimi alaycılığıyla, kimi laf cambazlığıyla, kimi popülist söylemiyle, kimi saldırganlığıyla prim yapıyor. Fikirleriyle, aktarmaya çalıştıkları bilgilerle, öne sürdükleri argümanlarla okunmaya çalışanları ise çok daha az bir okur kitlesiyle yetinmek zorunda kalıyorlar.
Özdemir İnce fikirlerine katılırsınız ya da katılmazsınız ama üslubu değil içeriğiyle ayakta duran solcu yazarların merkez medyadaki son mohikanlarındandı. Ve Türkiye’ye hakim olan lümpenin prim yapma dalgasının önünde ne yazık ki daha fazla dayanamadı...

Yurtsan Atakan/Akşam