Gündem
25 Eyl 2008 13:29 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:20

ŞOK!..BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN GAZETE BOYKOTU ÇAĞRISINA ÜNLÜ İLAHİYATÇI FETVA VERDİ!..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da yaptığı "Doğan Grubu gazetelerini boykot" çağrısı bambaşka bir boyuta taşındı. Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, boykota İslami fetva verdi.





Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da yaptığı "Doğan Grubu gazetelerini boykot" çağrısı bambaşka bir boyuta taşındı. Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Yeni Şafak gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında " ahlak, insaf, vicdan sınırlarını aşan, ideolojik veya ekonomik menfaati için her şeyi mübah sayan, sahip olduğu imkanları (gazete, dergi, televizyon, reklam, sanat...) kötüye kullanan medyayı boykot etmek farzdır" fetvası verdi. İslam hukuku konusunda otorite sayılan Karaman'ın Yenişafak'ta yayınlanan köşesinde kaleme aldığı fetva niteliğindeki bu açıklaması büyük yankı uyandırdı.

 

BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI

 

Karaman yazısında şunların altını çizdi: "Sayın Başbakan, medyaya yakışır şekilde yayın yapmayan, muhalefet partisi gibi davranan, abartan, yalan, karalama ve iftiraya pervasızca yer veren gazeteleri almayın diye bir çağrıda bulundu. Bu çağrıyı mutlaka birinin yapması gerekiyordu; tartışılacak konu, bunu Başbakan'ın yapmasının uygun olup olmadığıdır. Bu tartışma başladı, ama o kadar abartıldı, o kadar çığırından çıkarıldı ki, insan ister istemez 'maksat üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi' diye sormadan edemiyor. Ben bu tartışmaya girmeden bir Müslüman olarak en azından 'Müslümanım, davranışlarımda İslam'ı rehber ediniyorum' diyenlere, ahlak, insaf, vicdan sınırlarını aşan, ideolojik veya ekonomik menfaati için her şeyi mübah sayan, sahip olduğu imkanları (gazete, dergi, televizyon, reklam, sanat...) kötüye kullanan medyayı boykot etmenin farz, onları desteklemenin haram olduğunu ifade etmek isterim"

 

BOYKOT DEMOKRASİYLE ÇELİŞİR Mİ?

 

"Müslümanlar evlerine bu çeşit gazeteleri sokmamak ve televizyonlarında uygunsuz kanalları açmamak, izlememek durumundadırlar. Peki bu çağrı demokrasi ve basın özgürlüğü ile bağdaşır mı? Demokrasi yalnızca ahlaksızlar için değilse, ahlaklılar için de demokrasi varsa bu çağrı niçin demokrasiye aykırı olsun! Basın özgürlüğü -bütün diğer özgürlükler gibi- kötüye kullanıldığında elbette sınırlamalar gelecektir. Bunun kanunla ve kararla yapılanı olduğu gibi sivil reaksiyonla, boykotla olanı da vardır. Bir zamanlar ABD'de bir kanal, Hristiyanları üzen bir dizi yayına başlamış, ilgili sivil kuruluşlar kanala başvurup yayını kesmesini istemişler, kanal aldırmayınca reklam kaynaklarına başvurmuşlar ve 'Eğer bu kanala reklam vermeye devam ederseniz sizin firmalarınızı boykot edeceğiz' demişler, firmalar kanalı uyarmış ve yayın derhal kesilmiş."

 

NEDEN BOYKOT?

 

"Sözün özü: Kadın vücudu üzerinden para kazanan, kalitesiz ve faydasız diziler yayınlayan, din deyince tüyleri ürperen, her gün dini hareketler, uygulamalar, örgütler ve hizmetler aleyhinde yayın yapan, işi gücü Kur'an Kursları, İmam Hatip Okulları, başörtüsü, tarikatlar, din hizmeti için kurulmuş dernekler ve vakıflarla uğraşmak olan, dedektif gibi bunları takip eden, yalan yanlış haberler yapan... gazeteleri ve kanalları evlerinize sokmayın, satın alarak ve reklam vererek desteklemeyin; aksi halde manevi sorumluluğunuzun ağır olacağını unutmayın."