Magazin
28 Mayıs 2013 12:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

ŞOK! ÜNLÜ SANATÇININ 7 MİLYON TL.'YE ALDIĞI ANTİKALAR SAHTE ÇIKTI!

Ünlü şarkıcının yalısında misafir ettiği bir antikacı, tablo ve tombakların sahte olduğunu söyledi.

Bugün Gazetesi’nden Tuncay Opçin’in haberine göre; antika ve müzayede piyasası büyük bir skandalla çalkalanıyor. Ünlü sanatçı Ebru Gündeş’in yalısını dekore etmek için aldığı resim ve tombaklar sahte çıktı. Gündeş, geçen yıl satın aldığı yalıyı baştan aşağıya dekore etmeye karar verdi. Bunun için eski İstanbul resimleri, tombak ve Beykoz işi cam toplamaya başlayan sanatçı, Bali Antik, Antik A.Ş. ve Raffi Portakal’dan 13 tablo satın aldı.

7 MİLYON TL HARCADI

Gündeş, resim satın alırken İstanbul manzaralı olmalarına dikkat etti. Gündeş’in satın aldığı 13 tablonun 12’si Eugene Filandin, Diyarbakırlı Tahsin, Fahrelnisa Zeid, Pirreur Bardin, Nazmi Ziya, Fausto Zonaro, DeMango, Hikmet Onat, Hoca Ali Rıza ve Fabius Birest imzalarını taşıyor.

Ünlü sanatçı Portakal Sanat Evi’nin geçen sene düzenlediği Damien Hirst’ün "Spin Paintings" sergisinden ise ’Kelebek’ tablosunu beğenerek koleksiyonuna kattı. Gündeş sadece resim alımları için 7milyon liranın üzerinde para harcadı.

’12 TABLO SAHTE’ İDDİASI

Ancak bu resimleri gören Ebru Gündeş’in aile dostu bir antikacı, ünlü sanatçıyı resimlerden 12’sinin sahte olduğu yönünde uyardı. Hatta Fabius Brest resminde imza yerinin kazındığını ve imzanın sonradan atıldığını gösterdi. Raffi Portakal’dan alınan ’Kelebek’ tablosunda ise bir sorun çıkmadı.

Gündeş sahte olduğu iddia edilen 12 resimden 6’sını Bali Antik’ten, diğerlerini ise Antik A.Ş’den aldığını belirtti. Sanatçı bunun üzerine tabloları, resim eksperi Bayram Karşit’e göstererek ’gerçek’ olduklarına dair rapor aldı. Ancak resimlere ’gerçektir’ raporu veren Bayram Karşit’in aynı zamanda resimleri satan kişilere de danışmanlık yaptığı ve onlara da rapor verdiği anlaşıldı.

Eksperden iki farklı rapor

İlginç bir olay da Gündeş’in koleksiyonuna kattığı Hoca Ali Rıza’ya ait resimde yaşandı. Resim Gündeş’e satılmadan önce, antika piyasasının en önemli merkezi Çukurcuma’da bir antikacıdaydı. Bu antikacı Gündeş’in İstanbul manzaralı resimler topladığını öğrenince, resmi sanatçıya göstermek istedi. Bunun için de eksper Bayram Karşit’e giderek orijinal raporu almak istedi. Ancak Karşit, resmi görür görmez, "Bu resim sahte. O yüzden orijinal raporu vermedik" dedi.

Bu olaydan kısa bir süre sonra aynı resim, değerinin çok altında bir fiyata eski uyuşturucu kaçakçısı, ’Kör Hamit’ lakaplı Siirtli Hamit Karataş ve bir ortağı tarafından satın alındı. Bayram Karşit bu defa resme ’orijinal’ raporu vererek, resmin Ebru Gündeş’e 220 bin liraya satılmasını sağladı. Konuyla ilgili görüştüğümüz eksper Bayram Karşit, resimlerle ilgili vermiş olduğu raporların arkasında olduğunu belirtti. Karşit, resimlerde hiçbir problem olmadığını, bu dedikoduları kendisini çekemeyenlerin çıkardığını belirtti