Gündem
09 Kas 2012 18:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:21

ŞOK OPERASYON! 700 CİVARINDA İNTERNET SİTESİNİN ERİŞİMİ DURDURULDU!

700'e yakın internet sitesi ‘Güvenli İnternet' kapsamına alınarak erişimleri engellendi..

Sağlık Bakanlığı tarafından, bazı internet sitelerinde yayınlanan, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Celbiş’in, içinde yasaklı madde bulunan zayıflatma ürünleri ile ilgili Bakanlığın denetim yapmadığına ilişkin iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, 2 Kasım 2011 tarihli 663 sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısının yeniden yapılandırıldığı hatırlatılarak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun kurulduğu belirtildi. İlgili KHK ile halk sağlığını korumak görevi kuvvetlendirilen kurumun denetimlerini sıklaştırdığı ve son 10 ay içerisinde endikasyon (iyileştirici etkisi, tedavi vs.) belirtilerek tanıtılan veya zararlı kimyasallar içermesi nedeniyle yüzlerce kozmetik ve gıda takviyesi ürünler ile ilgili toplatma kararı verildiği ifade edildi.

Yine yapılan denetimlerde birçok ürünün sağlık beyanı belirtilerek, halkı yanıltıcı satış ve tanıtımlar yapıldığının tespit edildiği bildirilerek, gerekli toplatma ve yayın yasağı konusunda işlemlerin yapıldığı vurgulandı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun özellikle bazı internet sitelerinde, medyada tanınan yüzlerle yapılan reklamlarla satışa sunulan ve kısa sürede zayıflattığı iddia edilen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünler hakkında yaptığı denetimlerde ürünlerle ilgili numunelerin alındığı ve incelendiği belirtilerek açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu incelemeler neticesinde halk arasında ‘Antakya biberi, Samandağ Biberi, Mango hapı, Elma krom kapsül’ kapsülleri olarak bilinen ürünlerde yapılan numune analizlerinin bazılarında ‘Fenolftalein’ adlı ilaç etkin maddesi, bazılarında ise ağır metaller veya ‘Sibutramin’ olduğu tespit edilerek gerekli yasal işlemler ve toplatma yapılmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. İnternet ortamında satışların arttığı tespitleri üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde belirlediğimiz 700’e yakın internet sitesi ‘Güvenli İnternet’ kapsamına alınarak erişimleri engellenmiştir.

Yine, Radyo Televizyon Üst Kurulu’na başvurularak yüze yakın ürün hakkında, yerel ve ulusal televizyon ve radyo kanallarında yayın ve reklamlarının engellenmesi ve durdurulması sağlanmıştır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’na yaptığımız başvurular sonucu Bakanlıkça bu tip ürünlere cezai yaptırım uygulanmıştır.

Emniyet kuvvetlerimiz ve İnterpol ile ortak yürüttüğümüz çalışmalarla piyasada yasal olmayan kaçak ve sahte ürünlerle ilgili işlem yapılarak sitelerin kapatılması ve ürünlerin toplatılması işlemi yapılmıştır.

Ayrıca 81 il Valiliği Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiğimiz talimatlarla denetimler yerel olarak da artırılıp adı geçen ürünleri satan şahıslar hakkında Cumhuriyet Başsavcılıkları’na suç duyurusunda bulunulmuştur.

Besin desteği altında izin alıp bilimsel herhangi bir veriye ve çalışmaya dayanmayan, ticari amaç öncelikli, bitkisel tedavi edici, mucize zayıflatıcı ürün olarak piyasaya sunulan ürünlerin halk sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu ve hekimlerimize danışılmadan sağlık vaatli hiçbir ürünün kullanılmamasını bir kez daha hatırlatırız.”