Gündem
09 Şub 2012 12:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:19

SKY NEWS TWITTER'I SINIRLADI, GAZETECİLER AYAKLANDI!

Twitter'da kişisel sohbeti ve yönetimin onaylamadığı haberleri yazmayı yasaklayan TV kanalı, yeni sosyal medya tartışması başlattı.

Tüm dünyada internet ve gazetecilik arasındaki ilişkinin tanımlanması için tartışmalar devam ederken İgiltere’de yayın yapan ünlü Sky News televizyonu, çalışanlarının sosyal paylaşım sitesi Twitter’ı kullanımına sınırlama getirdi. Sky News’ün Genel Yayın Yönetmeni John Ryley’nin aldığı karar ile hazırlanan yeni bir sosyal medya çizelgesi dün e-posta ile çalışanlara iletildi. Buna göre gazeteciler son dakika haberlerini bile Twitter’a yazmadan önce haber merkezine danışmak zorunda olacak.
Gazeteciler, Sky News çalışanı olmayan kişilerin ve rakip gazetecilerin yazdıkları iletileri ‘retweet’ edemeyecekler. Çalışanlar ayrıca iş dışı konularla ilgili tweet atamayacaklar. E-postada çalışanlara başka gazetecilerin üzerinde çalıştıkları haberler ile ilgili de tweet atmamaları talimatı verilerek “Kendi işinizle meşgul olun” denildi.

HERKES AYAKTA
İngiltere’de Twitter muhabirliğini başlatan medya kuruluşu olan Sky News, Arap Baharı ve İngiltere’de yaşanan isyanda verdiği son dakika haberleri ile öne çıkmıştı. Önlemlerin en çok Sky News’ün dijital haber editörü Neal Mann’a zarar vereceği düşünülüyor. ‘@fieldproducer’ kullanıcı adıyla 40 bin’den fazla takipçisi olan Mann, hızlı son dakika haberciliği ile gazetecilerin bile gelişmeleri öğrendiği kişi haline gelmişti. Yeni yönetmelik haberinin yayılmasının ardından Twitter’da anında #savefieldproducer (Muhabiri kurtar) hareketi başladı.
Sky News çalışanları ve diğer gazeteciler çizelgeyi ‘geri adım’ olarak yorumladı. Tepkiler üzerine Sky News’ten “Haberlerin doğruluğundan emin olmak için sosyal medya da dahil olmak üzere tüm platformlarda aynı editoryal prosedürleri uyguluyoruz” açıklaması yapıldı. Ancak kuralların kişisel haklara müdahale ettiği ve son dakika haberciliğini öldürdüğü yönündeki tartışma dinmek yerine alevlendi. Gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları çalışanları Twitter’dan Sky News’ü protesto ettiler.
Amerikan gazetesi New York Times’tan Robert Mackey “Sky News gazetecileri rakiplerini retweet etmekle mi tanınıyorlardı?” diye tepki gösterdi. Sky News’ün bağlı olduğu BSkyB şirketinin hisselerinin yüzde 39’una sahip olan medya devi Rupert Murdoch da tepkiler üzerine sessiz kalamadı. Murdoch resmi Twitter hesabından “Sky News’te olanlarla hiçbir ilgim yok” diye yazdı.

Trafik çevirmesini haber veren tweet’ler davalık oldu
Brezilya’da bir eyalet yönetimi trafik polisinin çevirme yaptığı ve radarların bulunduğu noktaları haber veren sürücülerin mesajlarına izin veren Twitter’a dava açtı. Goias eyalet mahkemesinde açılan davada federal hükümet Twitter’ın işbirliğine gitmediği her gün için 290 bin dolar ceza ödemesini istedi. Brezilya’daki dava resmi makamların Twitter’da içerik silmelerini talep ettikleri ilk dava olarak tarihe geçti. Twitter bir süre önce ‘ülkelere göre içerik sansürleyeceğini’ duyurmuştu. İnternette ifade özgürlüğü savunucusu Eva Galperin “Twitter yolu açtı, hükümet de arkasından geldi” yorumunu yaptı.

Çin’de sosyal medyada gerçek kimlik artık zorunlu
Sosyal medyanın sağladığı anonimlikle muhalefet yapılmasından rahatsız olan Çin, sosyal medyada rumuz kullanmayı yasakladı. Paylaşım sitelerinde gerçek kimlik bilgilerini onaylatmayanlar bundan böyle profil açamayacak. Pekin’de düzenlenen Sosyal Paylaşım ve Mikroblog denetimi adlı konferansta yapılan açıklamada, 16 Mart 2012 tarihinden itibaren Çin’de mikroblog kullanıcılarının gerçek kimlik bilgilerini girmeden görüş paylaşımının engelleneceği belirtildi. Çin’de twitter benzeri Weibo sitesinin 250 milyondan fazla kullanıcısı var.

Facebook’ta ‘Tanrı Yok’ yazmaya 5 yıl hapis
Dünyanın Müslüman nüfusu en kalabalık ülkesi olan Endonezya’da Facebook’ta bir grubun duvarına “Tanrı Yok” yazan devlet görevlisi 5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 30 yaşındaki mühendis Alexandre Aan ‘Ateist Minang’ grubunun duvarına ‘Tanrı Yok’ yazmasının ardından Aan’ın evini basan öfkeli kalabalık mühendisi linç etmeye çalışmıştı. Endonezya resmi olarak laik ancak vatandaşlarının 5 resmi dinden birini seçme ve kaydettirme mecburiyeti var.