Gündem
20 Eki 2015 14:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Skandal Sayıştay raporunda! Eş,dost,akraba TRT'de!

Sayıştay’ın 2014 TRT raporu skandalı ortaya çıkardı...

2014’te 81 kişinin kuruma naklen atandığının belirtildiği raporda, 2015 Mayıs ayına kadar ise 43 kişinin daha atandığı kaydedildi.

124 KİŞİ

Naklen atama yöntemiyle TRT kadrosuna dahil edilen personel dosyaları incelendiğinde daha önce yayınla ilgili kuruluşlarda ve mesleklerde çalışmadıkları görülen bu kişilerin özel kalem müdürü, müşavirlik gibi kadrolarda 2-6 ay gibi kısa görev süreleri sonrasında TRT’ye atandığının tespit edildiği aktarıldı.

Sayıştay’ın TRT’ye yönelik 2014 yılı denetim raporuna Cumhuriyet ulaştı. Rapor CHP’nin 2015 başlarında açıkladığı ve aralarında AKP’li siyasetçilerin yakınlarının bulunduğu VIP atamaların kurumu nasıl işlevsiz hale getirdiğine dikkat çekti. Raporda, özel kalem müdürlüğü gibi kadrolarda 2-6 ay gibi kısa görevler sonrasında kuruma naklen atamalar yapıldığını, bu kişilerin büyük kısmının memur, araştırmacı gibi kadrolara atandığı belirtildi. Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yeğeni Çiğdem Çiçek TRT Eğitim Dairesi’ne araştırmacı olarak atanmıştı.

TRT’ye 14 Eylül 2015’te gönderilen raporda, kurumun 2014 yılı faaliyetlerinden elde ettiği 152 milyon ticari bilanço kârının yanı sıra 2014 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde yer alan mali zararının 1 milyar 251 milyon TL olduğu belirtildi. Raporda, TRT’nin 2014’te 1 milyar 755 milyon TL’yi işletme gideri olarak belirlediği kaydedilerek, bu rakamın yüzde 54’üne denk gelen 777 milyon TL’nin TV kanallarının dışarıdan aldığı veya yaptırdığı yapımlar, haberler, spor, prodüksiyon kaynakları gibi dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere harcandığının altı çizildi.

Yayıncılıkla ilgileri yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un açıkladığı VIP atama listesinde TRT’ye atananlardan bazıları:

* Çiğdem Çiçek: AKP’li eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yeğeni. MEB’de öğretmenken TRT Eğitim Dairesi Başkanlığı’na araştırmacı yapıldı.

* Gülhan Ak: Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın akrabası. TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı’na memur olarak atandı.

* Yusuf Akyel: Sayıştay Başkanı Recai Akyel’in kardeşi. TRT Spor Yayınları Dairesi’nde araştırmacı yapıldı.

* Rabia Şahin: Bülent Arınç’ın Bakanlığı döneminde TRT Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Recep Şahin’in kızı. Eğitim Dairesi Başkanlığı’nda araştırmacı oldu.

* Mustafa Seçen: AKP’li Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçel’in oğlu. Önce Nevşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü’ne getirilerek açıktan memur olması sağlandı. Ardından TRT’de Televizyon Daire Başkanlığı’nda işe başlatıldı.(Cumhuriyet)