Medya
28 Mayıs 2013 09:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:11

SKANDAL AÇIKLIĞA KAVUŞTU! ELİF ŞAFAK AYNI RÖPORTAJI İKİ GAZETEDE NASIL YAYINLADI?

Roger Waters röportajının pazar günü hem Habertürk'te hem de Hürriyet'te nasıl yayımlandığı açıklığa kavuştu.

Pazar günü Elif Safak’ın Pink Floyd grubunun solisti Roger Waters ile yaptığı ve ’Konya’da beni geneleve götürdüler’ başlığıyla oldukça dikkat çeken röportaj, aynı anda Habertürk’te hem de Hürriyet’te yayımlanmıştı.

 Türk basınında bir ilk olarak altı çizilen röportaj skandalının ayrıntıları bugün ortaya çıktı.
Hürriyet gazetesinin Kelebek eki yazarı Cengiz Semercioğlu  o sorunun cevabını köşesinde verdi ve Elif Şafak’a ateş püskürdü. Semercioğlu’na göre Şafak, "işten atılma korkusuyla Hürriyet’in imkanlarıyla yaptığı röportajı Habertürk’e de vermiş".

Semercioğlu ünlü yazara  "Korsandan bu kadar başı ağrımış bir yazarın, bir gazetenin olanaklarıyla yaptığı röportajı bir başka gazeteye vermesi korsanlığın dik alası değil midir?" diye sordu.

İşte ’İki gazetede nasıl aynı röportaj çıktı’ başlıklı yazısında Semercioğlu’nun yazdıkları:

TEK RÖPORTAJ HÜRRİYET’TE OLACAK! AMA O DA NE

"Roger Waters, The Wall turnesi kapsamında 4 Ağustos’ta İstanbul’da bir konser verecek.
Bu konserin medya sponsoru Hürriyet...

Ve Türk medyasına tek bir röportaj verecek Roger Waters, o da Hürriyet’e...
İşte pazar günü Elif Şafak’ın yaptığı, o röportaj. Ama o da ne, Habertürk’ü bir elime aldım, Elif Şafak’ın aynı fotoğrafı aynı başlıkla pazar günü Habertürk’e de manşet olmuş.

Yukarıda anlattığım süreci acaba ben mi yanlış biliyorum diye açtım bizim hafta sonu ekleri yayın yönetmeni Çınar Oskay’a sordum.

"Hayır aynen senin bildiğin gibi. Tek röportaj hakkı Hürriyet’indi, Habertürk’te görünce biz de senin gibi şaşırdık" dedi...

Peki aynı röportaj nasıl Habertürk’te çıktı?
Tabii ki Elif Şafak sayesinde...

RÖPORTAJI AYARLAYAN, PARİS’TEN FOTOĞRAFÇI YOLLAYAN HÜRRİYET

Röportajı ayarlayan, Paris’ten fotoğrafçı gönderen, DHA’dan video çekim için kamera ayarlayan, bunlar için masrafa giren Hürriyet...

Elif Şafak, Habertürk’te yazmasına rağmen bu röportajı Hürriyet için yapmayı kabul etmiş.
Ancak cumartesi Hürriyet’te "Yarın Roger Waters röportajı" anonsu çıkınca Habertürk’çüler, Elif Şafak’a "Neden bizde yok bu röportaj" baskısı yapmaya başlamışlar.

Elif Şafak da belki işten atılma korkusuyla, belki gazetemle başım ağrımasın diyerek almış Hürriyet için yaptığı röportajı Habertürk’e de göndermiş.

FOTOĞRAFI DOĞAN KİTAP ARACILIĞI İLE İSTEMİŞ

"Aynı fotoğraf nasıl çıktı" diye sordum Çınar’a...
"Elif Şafak, Doğan Kitap’taki temsilcisi aracılığıyla isteyince, bizim editörlerimiz o ana kadar kurulan güven ilişkisine dayanarak hemen göndermişler" dedi.

ASLINDA ÖZKÖK GİDECEKTİ İŞİ ÇIKTI

"Peki Çınar, bizde adam yok muydu da Habertürk’te yazan Elif Şafak’ı gönderdiniz röportaja" diye sordum.

"Çok acil gelişti, Ertuğrul Özkök gidecekti Amerika’da işi çıktı. Londra’da olan biri gerekiyordu, Doğan Kitap’ın yazarı olarak Elif Şafak’a hemen ulaştık" yanıtını verdi. Elif Şafak da işi kabul etmiş ama son dakikada golü atmış.
Bu yüzden son sorum kendisine olacak...
Korsandan bu kadar başı ağrımış bir yazarın, bir gazetenin olanaklarıyla yaptığı röportajı bir başka gazeteye vermesi korsanlığın dik alası değil midir?