Politika
03 Ara 2021 07:51 Son Güncelleme: 03 Ara 2021 07:54

Siyasi Partiler Yasası Mart ayında Meclis’te! Baraj düşüyor, istifa edene ‘grup yasağı’ geliyor

AK Parti ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Siyasi Partiler Yasası (SPY) ile seçim yasaları mart ayında TBMM’ye gelecek.

AK Parti ile MHP’nin üzerinde çalıştığı ve “erken seçim” tartışmasının da önünü kapayacağı belirtilen Siyasi Partiler Yasası (SPY) ile seçim yasaları değişiklik mart ayında TBMM’ye gelecek.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun habere göre, SPY’deki 15 maddede değişiklik öngörüldüğü, bu değişikliklerden en önemlilerinden birinin “milletvekili transferini” düzenleyen madde olduğu belirtiliyor.

Söz konusu düzenlemenin “MHP’nin isteği üzerine” yasal düzenlemeye eklendiği kaydedilirken, MHP, 2018 seçimlerinde, CHP’nin, İYİ Parti’nin seçime girmesini sağlamak üzere 15 milletvekilini “ödünç vermesi”ne tepki göstermişti.

SPY’de yapılan düzenlemede anasaya hükmü gereğince 20 milletvekili çıkaran siyasi partiler grup kurabilecek ancak seçildikleri partilerden istifa eden milletvekillerine “aynı olanak” tanınmayacak. Milletvekilleri partilerinden istifa edip, 20 sandalye sayısına ulaşsa bile “grup kuramayacak.” Ayrıca bir milletvekilinin “ancak seçildikten belli bir süre sonra partisinden istifa edebileceğine” yönelik düzenlemenin de yasaya eklendiği belirtiliyor.

BARAJ YÜZDE 7

TBMM’ye mart ayında sevk edilecek yasa teklifinde “baraj yüzde 7”ye düşürülüyor. Ayrıca SPY’deki düzenleme ile il ve ilçe seçim kurulları başkanlarının atanmasına yönelik de maddeler bulunduğu ifade ediliyor. Teklifin önce liderlere sunulacağı belirtiliyor.