CineRadar
13 Nis 2014 19:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:05

Siyasetten sıkılan ‘kahkaha’ya koştu

Türk sinema sektörü bu yıl tüm zamanların en iyi başlangıcını yaptı. Henüz yılın ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın toplam hasılatının yarısı elde edildi.

Bu yıl beyazperde de yerli film izleyen her 10 seyirciden 9’u ‘kahkaha’ atmayı tercih etti. 17 milyon seyirci yerli komedi filmlerine giderek 176 milyon 120 bin TL’lik bilet satın aldı.

Nisan zirvesi

Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Başkanı Metin Tunçtürk, gişe yapan filmlerin özellikle komedilerden oluşmasını toplumun son zamanlardaki gerginliğinden kaynaklandığını ifade etti. Tunçtürk, “Toplum siyasi, toplumsal ve ekonomik anlamda gergin ve rahatlamak istiyor. Bunun da yolunu sinemaya gidip kahkaha atmakta buluyor. Bu yılın sonuna kadar beyazperdede seyirci sayısı 75-80 milyonu bulur” diye konuştu.

Haftalık veriler de siyasi gerginlikten sıkılanların sinemada nefes almak istediklerini ortaya koyuyor. Yılın son çeyreğinde vizyona girecek olan Türk filmleri ile büyük bir gişe patlaması beklendiğini aktaran Box Office Türkiye’nin Sahibi Tolga Akıncı ise “Bunda da en büyük dayanağım, nisan ayındaki seyirci artışı. Nisan genelde sektörde küçümsenir. Ancak nisanın ilk hafta sonu bugüne kadar tüm nisan ayları içinde en yüksek seyircinin sinemaya gittiği dönem oldu” dedi.

Komedi ilk 5’e yerleşti

Yılın ilk 13 haftasında en fazla izlenen ilk 10 filmin 6’sı yerli komedi oldu. Listede ilk 4’te sırasıyla Recep İvedik 4, Eyyvah Eyvah 3, Düğün Dernek, Patron Mutlu Son İstiyor filmleri yer aldı. En fazla izlenen beşinci film ise animasyon çizgi film Karlar Ülkesi oldu. Yabancı filmlerin payı bu dönemde her zamankinden çok daha azdı. İlk çeyrekte sadece 6 milyon seyirci yabancı film tercih ederken, yaklaşık her 5 seyirciden biri ‘Karlar Ülkesi’ni izledi.

Recep İvedik 4, rekoru devraldı

Bu yı­lın ilk çey­re­ğin­de en çok sey­ri­ci top­la­yan film Re­cep İve­dik 4 ol­du. Film viz­yo­na gir­di­ği 7 haf­ta­dan bu ya­na 6 mil­yon 912 bin 803 iz­le­yi­ciy­le en çok iz­le­nen film re­ko­ru­nu Dü­ğün Der­ne­k’­ten dev­ral­dı. Dü­ğün Der­nek viz­yo­na çık­tı­ğı 6 Ara­lı­k’­tan bu­ ya­na 6 mil­yon 880 bin 917 ki­şi ta­ra­fın­dan sey­re­dil­di.