CineRadar
28 Oca 2014 11:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:54

Siyad çalıntı filme mi ödül verdi?

Türk sinemasının usta yönetmeni Erden Kıral AKŞAM PAZAR’ın konuğu oldu ve Arzu Akyol’a zehir zemberek açıklamalar yaptı.


Nuri Bilge Ceylan ve Semih Kaplanoğlu’nu fazla titiz olmakla ve bu yüzden sinemanı özünü kaybetmekle suçlayan sinemacı asıl eleştiri oklarını bu yıl Siyad Ödülleri’nde “en iyi film” seçilen Zerre filmine yöneltti.

Bereketli Topraklar Üzerinde ve Hakkari’de Bir Mevsim gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni olan Erden Kıral, genç sinemacı Erdem Tepegöz’ün yönettiği Zerre filminin büyük ödülü almasını şöyle yorumladı.

“İşte buyurun! Anlamıyorlar çünkü. Bir kere ‘Zerre’ felsefi temeli olmayan natüralist bir film. Hiçbir soruya cevap vermiyor, olanı gösteriyor. İkincisi de çalıntılar var. Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzales Inarritu’nun göçmen işçilerin yaşamını anlattığı Biutiful filminden alınmış sahneler var. Aynı ışıklar, aynı dekor... Bir de İtalyan sinemasında Matteo Garrone’nın Gomorra diye bir filmi vardır. 4 ya da 5 yıl önce Avrupa’nın en iyi filmi seçildi. Oradaki sahneler de aktarılmış. SİYAD böyle bir filme birincilik veriyorsa ne diyeyim ki, hiçbir şey diyemem artık. Mesela ‘Sen Aydınlatırsın Geceyi’ diye bir film vardı. O iyiydi. Diğerleri arasından sıyrılıyordu.”

Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz. Erden Kıral’ın sözlerinin oylamayı yapan Siyad’lı yazarlar arasında nasıl bir tepki/cevap durumu oluşturacağını ise önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.