Televizyon
16 Kas 2010 13:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:48

SİVİL İNSİYATİF DEVREYE GİRİYOR! BAKAN DİZİLER İÇİN HALKI GÖREVE ÇAĞIRDI!

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, eleştirilerden kurtulmak için denetimi vatandaşa bırakacak.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakam Selma Aliye Kavaf, "TV'lerdeki şiddet ve cinsellik içeren yayınlar konusunda kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık oluştuğunu ve bu tür yayınlara karşı artık devletin değil, sivil inisiyatifin görev alacağını" söyledi. Bakan Kavaf, "Devlet eliyle yapıldığında, özgürlüklerin kısıtlandığı, yasakçı zihniyet gibi eleştiriler geliyor. Artık sivil inisiyatif devreye girecek" dedi.

BAKAN VATANDAŞI GÖREVE ÇAĞIRDI

Kavaf, şunları söyledi: "Kamuoyunda ciddi manada bir rahatsızlık var. Özellikle bazı dizilerle ilgili olarak bize yağmur gibi fakslar geldi. RTÜK'ü harekete geçirdik. Ancak, devlet eliyle bazı şeyler yapıldığında, özgürlüklerin kısıtlandığı, yasakçı zihniyet gibi bazı eleştiriler geliyor. Artık sivil inisiyatifi geliştirmemiz gerekiyor.

Cezai müeyyidelerle, yeni cezalarla bu işi önleyemezsiniz. Onun için kamuoyunun bu konuda ortak bir refleks göstermesi gerekir. Kamuoyu hassasiyeti ve duyarlılığı yasal yaptırımlardan daha etkili olabilir. Kamuoyunun rahatsızlığını dile getirmesi önemli. Biz bakanlık olarak sekreterya görevi yapacağız.

İçinde sivil toplum kuruluşları, dernekler, kanaat önderleriyle şikayet sahibi vatandaşların da görev alacağı sivil inisiyatif, bu konuda ilerleme sağlayabilir. Toplumun taraflarını temsil eden sivil bir inisiyatif, yayın kuruluşları üzerinde kamuoyu baskısı oluşturabilir. Kamuoyunun hassasiyetlerini baskı unsuru olarak yayıncıların üzerinde hissettirecek bir inisiyatif de başarılı olur.''

"EBEVEYN İZLEME PLATFORMU" YOLDA

Bakan Kavaf bir ay önce yaptığı açıklamada "Ebeveyn İzleme Platformu" oluşturma çalışmasının olduğunu belirterek, konunun İstanbul'da sivil toplum örgütleri, katılımcılar ve kanaat önderleriyle değerlendirmesini yaptıklarını ifade etmişti.

Kavaf kurulacak Platform ile ilgili çalışmalarla ilgili şunları söylemişti: "Araştırma Kurumu Genel Müdürü ve işin tekniğiyle ilgilenen bürokrat arkadaşlarımız, bir ay kadar önce ABD'ye gitti ve benzeri bir kurumu işleyişini inceledi."

Toplumun taraflarını temsil eden sivil bir inisiyatifin yayın kuruluşları üzerinde kamuoyu baskısı oluşturacağını belirten Kavaf, "Toplumun genel ahlâk kurallarını, bu anlamda vicdanını rahatsız eden birtakım filmler ve görüntülerle olarak görsel ve yazılı basınla ilgili kendi yaptırımlarını, kamuoyunun hassasiyetlerini baskı unsuru olarak yayıncıların üzerinde hissettirmek suretiyle böyle bir mekanizmayı işletmeyi düşünüyoruz" demişti.

ETİKETLER
#RTÜK #diziler #aile