Polemik & Kulis
17 Kas 2021 09:43 Son Güncelleme: 17 Kas 2021 09:46

Sistem kilitlendi, AK Partililer harekete geçti! İşte Erdoğan’ın kafasındaki son plan…

Barış Yarkadaş, bugün kaleme aldığı yazısında AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kafasındaki son planı aktardı.

Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, bugün kaleme aldığı yazısında AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kafasındaki son planı aktardı.

AK Partililerin üzerinde çalıştığı ve topluma nasıl anlatacaklarını düşündüğü yeni seçim planını yazan Yarkadaş, partiden bir isimle görüştüğünü ve o ismin “15 Temmuz sonrası, bu sisteme geçmeye biraz da mecbur kaldık. Başka bir seçeneğimiz yoktu” dediğini söyledi. AK Partili isim, 50+1’den kurtulmak için nasıl bir anayasa değişikliği yapılması gerektiğini de Yarkadaş'a aktardı.

ARJANTİN MODELİ

Yarkadaş, "AKP’de konuşulanlara göre, Erdoğan’ın MHP, Vatan Partisi ve BBP’nin desteğine rağmen, yüzde 50+1’i ilk turda alabilmesi ‘imkansız ötesi’ olarak görülüyor. Ancak bu oranı yüzde 40’a indirmeyi teklif etmek ise ‘seçmende güven zaafiyeti yaratır’ diye tercih edilmiyor. Bazı AKP’liler ise Arjantin Modeli olarak bilinen yüzde 45’i öneriyor" diyerek seçim sistemi tartışmalarını değerlendirdi.

SON PLAN

AK Parti'nin düşündüğü son planla ilgili “Ancak tüm bunlardan geriye, kala kala ‘Seçimi ilk turda en çok oy alan kazansın’ maddesi kalıyor” diyen ve söz konusu sistemin hem yurttaşa hem de MHP'ye anlatmak gerektiğini söyleyen Barış Yarkadaş, sözlerini şöyle tamamladı: "MHP’nin bu teklife sıcak bakmayacağı aşikar… Çünkü; yüzde 50.1 şartı anayasa değişikliği ile kaldırıldığı takdirde, AKP’nin MHP’ye ihtiyacı kalmıyor. Bu da MHP’nin siyaseten etkisiz hale getirilmesi anlamına geliyor. MHP iktidar ortağı pozisyonunun böyle bir değişiklikle ortadan kaldırılmasına izin vermez.”

Yazının tamamı için tıklayın!