Gündem
22 Tem 2015 10:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:45

Sırrı Süreyya Önder'den çarpıcı iddia! İzleme heyetini Erdoğan ve yandaş basın baltaladı!

CNN Türk’teki Ne Oluyor? programına canlı telefon bağlantısıyla katılan Sırrı Süreyya Önder, durma noktasına gelen çözüm süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İmralı heyetinin geçen Mart ayında PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesinin ardından hükümetle süreci üçüncü göz olarak takip edecek izleme heyeti konusunda mutabakata vardıklarını açıklayan Sırrı Süreyya Önder, “Daha sonra basında birden izleme heyeti konusunda isimler çıkmaya başladı. Yalçın Akdoğan isimleri kimin sızdırdığını sordu. Ben de bizim arkadaşların bir bilgi vermediğini söyledim” dedi.

Köşk’ten kanala servis yapılmış

Olayın ardından bu isimlerin ilk olarak hangi kanal ve internet sitesinde çıktığına dair RTÜK’ten bilgi istediğini söyleyen Önder, “İlk olarak hükümete yakın bir kanal altyazı olarak isimleri geçmiş. Bunu Akdoğan’a ilettim, o da bu konuda ikna oldu. Akabinde Cumhurbaşkanı sabah bir yurtdışı ziyaretine gidiyordu ve aynı kanalın muhabiri Erdoğan’a izleme heyetini sordu. Cumhurbaşkanı da bunun üzerine ‘İzleme heyeti neymiş, doğru bulmuyorum’ yanıtını verdi. Anlaşıldı ki Köşk’ten bu kanala servis yapılmış” diye konuştu.

Bunun hazırlanılmış bir olay olduğunu söyleyen Önder, “Bu mutabakat sağlandıktan sonra umutlanmıştık çünkü bundan sonraki ilk görüşme izleme heyetinin nezaretinde olacaktı ve bu görüşmede Öcalan PKK’ye silah bırakma kongresi için tarih vererek bir çağrı yapacaktı. Ancak izleme heyeti işi Köşk tarafından kesintiye uğratılınca bu çağrı yapılamadı” ifadelerini kullandı.

Arınç da Erdoğan’a çatmıştı

Erdoğan, 20 Mart’ta Ukrayna ziyareti öncesinde “Oraya zaten üç eleman gönderdik. Üçten beşe çıkması, 10’a 15’e çıkması neyi değiştirecek. Birilerini tatmin etmek için bu işler yapılmaz. Bunlara gerek yok. Doğru da bulmuyorum” demişti.

Bu açıklamadan bir gün sonra ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Çözüm süreci konusunda bugüne kadar atılan adımların bir noktası da İzleme Heyeti’nin oluşturulmasıdır. Hükümetimiz bunu uygun görmektedir. Kimin hangi görevleri yapacağı konusunda bir yol haritamız mevcuttur. Ülkeyi yöneten hükümettir, sorumluluk da hükümettedir” çıkışını yapmıştı.

Bu açıklamaların ardından Erdoğan’la Arınç arasında ‘soğuk savaş‘ başlamış ve başta Yalçın Akdoğan olmak üzere tüm AKP kurmayları da Erdoğan’ın arkasında durmuştu. Bu süreçte izleme heyeti de sessiz sedasız rafa kaldırılmıştı.