Reklam PR
05 Kas 2012 18:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

''ŞİRKETLERİN ÖMRÜ İLETİŞİMİN TÜM ENSTRÜMANLARINI KULLANMAKLA UZAR'' (MEDYARADAR- ÖZEL)

Reklamcı Ergun Gümrah, şirketlerin ömürlerinin uzun olması için iletişimin önemine dikkat çekti..

Yoğun bakımdaki şirketler!

İletişimin tüm enstrümanlarını gerektirdiği oranlarda kullanmak şirketlerin yaşam sürelerini uzatacaktır. Şirketin tüm fonksiyon ve çalışanları eşit ölçüde bu tutarlığın bir parçasıdır. Tek bir iletişim aracının kullanılması yerine tüm iletişim araçları değerlendirilerek, etkisi ve faydasına göre dozu ayarlanarak kullanılmalıdır.

Şirketler de insanlar gibi doğuyor, büyüyor ve ölüyorlar. İnsanoğlu ömrünü uzatmak için teknolojiyi ve geliştirdiği tıbbı kullanıyor. Ancak içinde bulunduğu dünyayı her geçen gün daha çok tüketerek daha tehlikeli bir ortam yaratıyor.
Şirketler de böyle. Globalleşen pazardaki rekabet öylesine büyüyor ki, kanserli hücre gibi şirketlerin kendisini bitirmesine, ömrünün kısalmasına neden oluyor.

İnsanlığın kendisi için harcadığı çabanın karşılığı ölçülebilir değerlerle çok açık; 2 bin yılda yüzde 410 artan insan ömrü ortalama 82 yıl oldu. Peki! şirketlerde durum nedir?

Bugün, başarıları araştırmalara konu olan 5 yüzyıllık şirketler olsa da hem dünyada hem de Türkiye’de şirketlerin ömrünün giderek kısaldığını biliyoruz. Yeni dünyada iş süreçleri ve yönetim tarzları değiştiğine göre iletişimde de geleneksel yöntemlerin değişimine, daha doğrusu iletişimin kapsadığı alanın genişlemesine ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. İletişim artık sadece basın iletişimi ya da sadece pazarlama iletişimi faaliyetleri değil. Biz iletişimcilerin her gün giderek artan görev ve sorumluluklarına baktığımızda yaşanan değişimi görmek güç değil. İletişim artık ortak stratejiden yola çıkarak tüm iletişim enstrümanlarının harmanlandığı ve şirketin iş hedefine göre uygulanan bir alan oldu. Pazarlama, insan kaynakları ve hatta satış gibi farklı departmanların bir arada çalışmasını gerekli kılan bu entegre iletişim süreci, hedef kitlenize her noktada tek mesaj olarak ulaşmanızı sağlıyor.

Yol açıcı olan iletişim bir şirketin tüm fonksiyonlarını eşit ölçüde sardığında başarıya ulaşma olasılığı daha yüksek. Rekabet ortamında oluşan karmaşanın içerisinde bir adım önde olabilmek ve hedef kitlenizin zihninde sağlam bir yer edinebilmek işte bu entegre iletişim formülünün etkin şekilde uygulanmasından geçiyor. Çünkü biliyoruz ki bir şirketin veya markanın ömrü tüketicinin hafızasının performansıyla paralel.

İLETİŞİMİN DOĞASI, DOĞAL İLEŞİTİM

Her yerde var olmak ancak doğal olmak ve doğal kalmak yönteminden geçiyor. İletişimde kurguladığınız tek seslilik ve her mecrada verdiğiniz paralel mesaj, markanızın zihinlerde ve daha da önemlisi gönüllerde derine kazınmasına neden oluyor. Davranış değişikliği için gerekli bütün motivasyon ortamını yaratabilmek, entegre iletişimin gerektirdiği bileşenlerin aynı hedefe kanalize olarak kullanılmasını gerektirir. Bir markanın gönüllerde ve zihinlerde yer etmesi ancak bu şekilde sağlanabilir.

Günü takip eden tüm şirketler için son dönemde yükselen trend, sosyal medya ve bu platformda var olma savaşı. Ancak hepimiz biliyoruz ki bu platformlarda görünen rakamlardan çok takipçinize temasınız, onunla kurduğunuz diyalog önem taşıyor. Sosyal medyada verdiğiniz mesaj profesyonel ve kontrollü ise, siz sanal dünyada yarattığınız kimliğinizle real dünyada var olabiliyorsanız, tüketiciniz markanızla her temas ettiğinde aynı mesajı ve hissi alabiliyorsa o zaman başarıya yaklaşıyorsunuz demektir. Bu yolda şirketiniz rekabetten sıyrılıp tüketiciniz için
vazgeçilmez oluyorsa şirket ömrünüz de uzamaya devam ediyor. Önemli olan şirketinizin hedeflediği iş başarısını sağlayacak kanalları belirlemek ve buralarda tutarlı ve bütünlük içerisinde hareket edebilmek.

Ergün Gümrah / Leo PR Ajansı Genel Müdürü

MEDYARADAR- ÖZEL