Gündem
23 Mar 2013 19:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

'SINIRDAKİ PKK'LILAR MEDYANIN ÖNÜNDE GERİ ÇEKİLECEK'

Kamuoyunda bilinen mahlas adıyla Balıkçı, kendi kimliği ile İlhami Işık, A Haber'de Selin Ongun'un sunduğu Bi Sormak Lazım'a konuk oldu.

2010 yılında gerçekleşen Ramazan Ateşkesi’ni ilk duyuran isim olan Işık, 1996-1998 ve referandum ateşkesinin siyaset ve stratejisinin kendisini ait olduğunu ifade etti ve yalanlanmadı.

Öcalan’ın “Silah bırakın” çağrısı ile başlayan yeni dönemde, PKK’nın geri çekilmesi ile ilgili bilgiler de veren İlhami Işık,  Karadeniz gibi küçük yapılanmaların olduğu yerlerde geri çekilmenin, kamuoyunun bilgisi olmadan gerçekleşeceğini, sınıra yakın grupların ise medyanın gözü önünde sınır dışına çıkacağını söyledi.   

KISA SÜRE İÇİNDE AKİL ADAMLARLA TANIŞACAĞIZ 

Çok kısa bir sürede akil adamlarla tanışacağız. Sayın Başbakan bunu Danimarka’ya gitmeden evvel böyle bir çalışmamız var diye kamuoyu ile paylaştı. Bu sürecin olmazlarından bir tanesi de k sayın başbakan geri çekilme benim için çözüm sürecinin başlangıcıdır dedi. bu ikisini yan uyana koyduğumuz zaman kısa sürede bir akil adamlar grubu oluşacak   Bizim geri çekilmede bir tecrübemiz var 1999’da. Hem acı hem başarılı bir tecrübe. İlk defa olan bir şey değil. Bugün ise devletin o dönem üzerine düşen hiçbir şey yapmamasının tersine bu süreç, Paylaşmadan evvel devletin adımlar attığı bir dönem. Onun için elimiz çok daha rahat.  

GERİ ÇEKİLME İKİ ŞEKİLDE OLACAK 

Geri çekilmede, ilk olarak siyasi bir prosedürü var. Bu yapıldı dün. Siyaseten tanımlaması yapıldı. Geri kalan teknik boyuttur. Çünkü PKK’nın gerillaları Türkiye’de ta Karadeniz’e kadar, Amanoslar’da, Tunceli, Bitlis tarafına kadar her tarafa yayılmış. İrili ufaklı. Kimi yerde sayısı 8-10 kimi yerde sayısı 200-300.  

ÖNCE KARADENİZ’DEKİ, TUNCELİ’DEKİ KÜÇÜK EKİPLER GİDECEK 

İki şekilde çekilirler. Bazı çekilmeler çok rahat kamuoyuna yansımadan olur. Birilerinin bilmesi de zaten gerekmiyor. Örnek, Karadeniz’deki, Tunceli ve Amanoslar’daki geri çekilmenin Bingöl, Elazığ ve Diyarbakır’ın aşağısındaki bölümü hariç kamuoyunun bilmesi de gerekmiyor. Bileceğini de zannetmiyorum. Çünkü parçacıklar, yapılanmalar çok dağınık.  Öyle olduğu için kimsenin de haberi olmadan bir geri çekilme olur. Özellikle o hat için söylüyorum.  

DOĞA KOŞULLARININ EL VERDİĞİ AYLARDA GERİ ÇEKİLME DAHA DA YOĞUNLAŞACAK 

Kümelenmelerinin yoğun olduğu yerlerde ise doğal olarak bu akil adamların hem Kandille hem güvenlik birimleriyle ortak istişareleri sonucu bir programsal, bir takvimsel boyutuyla geri çekilme olacak. Bunun önünde çok ciddi bir engel var. Çok çok ciddi. Siyasi ya da idari bir engel yok. Doğa koşulları. Bazı yerlerde, özellikle kümelenmelerinin yoğun olduğu kimi yerlerde kar kalınlığı 3 metre. En düşük 1-1,5 metre. Kim derse desin, doğa ile baş etme şansımız yok. O yüzden doğa koşullarının elvereceği bir durum. Bu da bir avantaj bizim açımızdan. Nedir o? Daha fazla istişare edeceğiz. Daha sorunsuz gerçekleşmesi için daha fazla düşüneceğiz. Koridorların sayısı fazlalaşır ve kamuoyunun bilgisi dâhilinde olur.  Öyle bir koridor, insanların bilmediği görmediği bir koridor olmaz. Bu ilk olacak. Zaten ilkleri yaşıyoruz şimdi. 
 
SINIRA YAKIN PKK GRUPLARI MEDYANIN ÖNÜNDE GERİ ÇEKİLECEK
 
Kümelenmenin yoğun olduğu, sınıra yakın yerlerde bu 300-400 kişilik geri çekilme medyaya yansır. O bir final geri çekilmesi yazın diye bekliyorum.   Geri çekilmeler iki tarafın da bilgisi dâhilinde olacak. Küçük kümeleri 5-6 kişilik geri çekilmeleri bilmenin bir anlamı yok. Bu anlamda o geri çekilme çok rahat olacak. O büyük kümeleri ise bileceğiz göreceğiz. Herkes görecek. Çünkü herkesin görme hakkı da var. Savaş bitiyor bunun sevincini niye görmeyelim ki. Herkes o görüntüyü görmeyi hak ediyor. Artık yeter. 40 yıl sürdü, artık yeter