Televizyon
20 Ara 2013 17:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

Sinema TV: D-Smart bu sorulara cevap vermeli! (Medyaradar/Özel)

Sinema TV'nin 2014 yılı itibariyle D-Smart platformundan çıkartılmasıyla başlayan tartışma sürüyor.

Çeşitli platformlar aracılığıyla film ve dizi yayını yapan bağımsız bir Pay TV kanallar grubu olan Sinema TV, D-Smart'ın platformundan çıkarıldı.Bu karardan sonra başlayan tartışma büyüyor.

İşte son olarak Sinema TV'nin Medyaradar'la paylaştığı açıklama:

Şirketimizin D-Smart platformundan çıkarılması akabinde son günlerde D-Smart’ın basın aracılığıyla şirketimiz aleyhine bir takım açıklamalarda bulunduğuna şahit oluyoruz.

Gerek Basın Kanunu, gerek Türk Ticaret Kanunu, gerekse Ceza Kanunu’na aykırı maddi ve hukuki dayanaktan yoksun bu açıklamalara ilişkin D-Smart ve yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunma dâhil her türlü başvuru hakkımızın saklı olduğunu beyan ederiz.

Gelinen bu noktada D-Smart’ın yaşananları basit bir sözleşme feshine indirgemeye çalışmakla yaşananları perdelemeye çalıştığına inanıyoruz.

Beyanlarında samimi olan bir kuruluşun şu soruları cevaplamaktan kaçmayacağına inanıyoruz:

1.  D-Smart, bir uydu platform işletmecisi olarak RTÜK Uydu Yayın Yönetmeliği madde 12/C altında “uydu yayın lisansı almış olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermekle” yükümlü değil midir?

2. Yine aynı madde ile RTÜK, D-Smart ve uydu yayın lisansı almış olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar arası ilişkilerde “rekabet ortamının ve çoğulculuğun güvence altına alınması, yoğunlaşmanın önlenmesi, kamu menfaatinin korunması, adil ve şeffaf olmasını emretmemekte midir?

3. Bu ve benzeri mevzuat hükümleri düzenleyici kuruluşlarca

a. “Tekelci anlayışı kırmak”,

b. “Tüketicilerin seçme özgürlüğünü tesis etmek”
amacıyla getirilmemiş midir?

4. D-Smart’ın reklamlarında vurguladığı “daha iyi içerik” kime göre daha iyi içeriktir?

5. SinemaTV’nin MGM, Disney, NBC Universal, BBC, Fox ve Paramount gibi dev şirketlerle birlikte bağımsız birçok şirketle de anlaşması olduğu dikkate alındığında “SinemaTV’ye göre daha zengin daha kaliteli içerik gelecek” ifadesinin dayanağının  “kamuoyunu tam, doğru ve eksiksiz bilgilendirmek adına” açıklanması zaruri değil midir?

6. Tüketicilerin “daha zengin içerik” gibi ucu açık ifadelerle tatmin edilmeye çalışılması yerine platform işletmecisinin iddia ettiği zengin içeriği nasıl sağlayacağını tek tek açıklaması elzem değil midir?

7. D-Smart bir yanda “SinemaTV kanalları yerine 20 yeni kanal geliyor” demekte ancak öte yanda kendi 3 kanalını ve SinemaTV’nin 4 kanalı kapatıp yerine 7 kanal koymakta iken, yani eldeki bilgilere göre tüketicilere aynı sayıda kanal sunmakta iken, D-Smart’ın “20 yeni kanal” ifadesinin altını doldurulması gerekmez midir?

8. Tüm bu sorular bihakkın yanıtlanmaksızın “tüketicilerin seçme özgürlüğünün” güvence altına alındığını söylemek mümkün müdür?

9. Bu soruların yanıtlanması kamuoyunun aydınlatılmış sayılması için zaruri değil midir?

10. Bu soruları gündeme getirdi diye SinemaTV’yi suçlamak samimi, etik ve hukuki midir?

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

SinemaTV

MEDYARADAR/ÖZEL