Dünya
14 Eyl 2022 18:15 Son Güncelleme: 14 Eyl 2022 18:21

Sinema efsane bir yıldızı kaybetti: 96 yaşında vefat etti

Çağrı, Z - Ölümsüz ve Zorba gibi filmlerin başrol yıldızı dünyaca ünlü film yıldızı İrene Papas hayatını kaybetti.

Çağrı filminde 'Hind bint Utbe'yi canlandıran Yunan oyuncu Irene Papas 96 yaşında hayatını kaybetti. Yunan medyasına göre, Papas son yıllarda Alzheimer hastalığından muzdaripti.

Yunanistan Kültür Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, 1960'larda "Zorba the Greek" ve "The Guns of Navarone" gibi klasik filmlerde rol alarak uluslararası üne kavuşan Yunan aktris ve şarkıcı Irene Papas'ın 96 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kültür Bakanı Lina Mendoni yaptığı açıklamada, "Görkemli, heybetli, dinamik Irene Papas, Yunan güzelliğinin sinema ekranlarında ve sahnede vücut bulmuş haliydi, Yunanlılık saçan uluslararası bir yıldızdı. Yeteneğinin gücü ve kişiliğinin cazibesiyle sinema ve tiyatro dünyasını fethetti" dedi.

Yunan medyasına göre, Papas son yıllarda Alzheimer hastalığından muzdaripti. Kültür bakanlığı ne zaman öldüğünü açıklamadı.

IRENE PAPAS KİMDİR?

Mora yarımadasında Korint'in dışındaki bir köyde öğretmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Papas'ın babası klasik drama öğretmeniydi.

Erken dönemdeki en büyük başarılarından biri, Euripides'in antik Yunan trajedisinin Michalis Cacoyannis tarafından sinemaya aktarıldığı 1962 yapımı "Electra" filmindeki başrolüydü.

"The Guns of Navarone" filminde Nazi işgaline karşı Yunan adasında direniş gösteren bir savaşçıyı ve "Zorba the Greek" filminde Girit adasında dul kalmış genç bir kadını canlandırdı.

SÜRGÜNE ZORLANDI

Liberal siyasi görüşleri onu 1967-1974 yılları arasında aşırı sağcı askeri cuntanın Yunanistan'ı yönettiği dönemde, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) sürgüne zorladı. Uzun siyah saçları, soluk teni ve kalın kemerli kaşlarıyla Papas, Akdeniz güzelliğinin sembolü haline geldi.

Ünlü yönetmen Mustafa Akkad’ın 1976'da vizyona giren "Çağrı" filmiyle İslam dünyasında tanınır hale gelen oyuncu, daha sonrasında aynı yönetmenin "Çöl Aslanı" filminde de rol aldı.

HAYATININ TUTKUSU: MARLON BRANDO

İki kez evlenen Papas, 2004 yılında İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte "hayatının tutkusunun" ilk kez 1954 yılında Roma'da ve son kez 1999 yılında Atina'da görüştüğü Oscar ödüllü sinema yıldızı Marlon Brando olduğunu söylemişti.

Papas 50 yıllık sinema kariyerini 2001 yılında John Madden'in "Captain Corelli's Mandolin" filminde Hollywood yıldızları Nicolas Cage ve Penelope Cruz ile birlikte ve 2003 yılında Manoel de Oliveira'nın "A Talking Picture" filminde Catherine Deneuve ve John Malkovich ile birlikte oynadığı son filmlerle taçlandırdı.