Polemik & Kulis
14 Eyl 2013 11:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:39

SİNAN ENGİN BİLMEDEN MIZIKÇILIK YAPIYOR: NEDEN TOKYO?

Beyaz TV'de bir programa katılan Sinan Engin, 2020 Olimpiyat Oyunları'nı alan Tokyo'ya verdi veriştirdi. Peki haklı mı? Murat Tolga Şen yazıyor.

Youtube’da kısa bir video var, Sinan Engin Beyaz TV’nin bir yayınına çıkmış soruyor, “kardeşim neden Tokyo ya, neden Tokyo, yani Amerika olsa anlayacağım ama Tokyo ne ya?”

Bu arada sunucu da “aynen öyle” diyerek ara gazı veriyor ve bu atarlı dertlenme hali devam ediyor.

“Bana birisi anlatsın, ne Tokyo’su kardeşim, Tokyo ne ya! Futbolda ne yapar, sporda ne yapmıştır, başarıları nedir, en büyük başarıları nedir, şehir depreme dayanıklı falan, bunlar mı önemli yani?”

Video şu linkten izlenebilir: Sinan Engin soruyor: Neden Tokyo?

Bu minvalde devam eden konuşmayı izlerken, yazılarımda ya da sosyal medyada “Olimpiyat” geyiğine hiç girmememe rağmen artık dayanamayıp o “anlatan birisi” olmak istedim.

Önce şu soruyu cevaplandıralım; “sporda ne yapmıştır bu Allah’ın Tokyoluları?”

Türkiye Olimpiyat Oyunları’nda bugüne kadar 39 altın, 25 gümüş, 23 bronz olmak üzere 88 toplam madalya kazandı ama bu ödüllerin hepsi güreş ve halter ağırlıklı olmak üzere sadece 6 spor dalında geldi.

Japonya ise 1912’deki Stockholm Oyunları’ndan bu yana toplamda 398 madalya kazandı. Judo, güreş, jimnastik ve yüzme dallarında Japon sporcular herkesin korktuğu rakipler…

Son Olimpiyat oyunları olan Londra 2012’de 16 dalda toplam 114 sporcuyla katılan Türkiye, oyunları 2 altın, 2 gümüş ve 1 de bronz olmak üzere toplam 5 madalyayla kapadı. 2 altından birini getiren Aslı Çakır Alptekin’in başı doping iddialarıyla dertte ve madalyasının geri alınması an meselesi…

Japonya ise bu oyunlarda 38 madalya kazandı: 7 altın, 14 gümüş ve 17 bronz. Türkiye’nin tam 8 katı!

İnsan bunları bilmeden böyle sorular sorar mı? Elinin altında internet var, açıp baksana! Sinan Engin’in aklına uyar da Olimpiyatları, madalyası çok olana verirsek İstanbul/Türkiye bir 100 yıl daha Olimpiyat falan alamaz.

Diyelim ki 2020 Olimpiyatlarını İstanbul aldı. Japon TV’sinde biri çıkar da “Neden İstanbul ya, neden, neden! Trafiği arapsaçı, Türklerin spordaki başarıları nedir? Başarılı olanları da dopingli! Milli atleti inşaatta çalışırken göçük altında ölen ülkeye olimpiyat verilir mi?” diye sorsa… Çok haklı sorular olurdu bunlar.

Tokyo’nun 2020 Olimpiyat Oyunlarını alması öylesine ya da şaibeli bir başarı değil. Japonlar bunu çok istedi, bizden daha çok istediler, daha hazırdılar ve geçmişleri çok daha büyük spor başarılarıyla dolu. 97 üyeden 60’ı Tokyo diyorsa, artık  “Neden Tokyo yaa!” diye hayıflanmak yerine kendimize bir dönüp bakmalıyız. En azından TV’ye çıkan bir yorumcunun kahvehane muhabbetinin ötesine geçebilmesi gerekiyor.  

Kendi yetersizliğimize aldırmadan, “Amerika olsa anlayacağım ama neden Tokyo?” diye sorduğumuz sürece Tokyo, Madrid ve bambaşka şehirlerde yapılan Olimpiyatları izler dururuz.