Gündem
05 Tem 2011 19:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:32

ŞİKE SORUŞTURMASINDA ŞOK! TELEFON DİNLEMELERİNE HANGİ ÜNLÜ SPOR MÜDÜRÜ DE TAKILDI?

Zaman'ın "Menajerlik şirketi aracılığıyla suç örgütü kurdular" başlıklı haber spor medyasında şok etkisi yarattı...

Bugün Zaman Gazetesi'nde yer alan "Menajerlik şirketi aracılığıyla suç örgütü kurdular" başlıklı haber spor medyasında şok etkisi yarattı.
Haberde çeteyle ilişkisi ortaya çıkan bir gazeteci vardı.

Vatan Gazetesi Spor Müdürü İbrahim Seten'le ilgili iddialar dikkat çekiciydi.

Ahmet Altan'ın kızı Sanem Altan'ın da eşi olan Seten telefon dinlemelerine takıldı.

Zaman'daki haber şöyleydi:

Türk futbolunu derinden sarsan 'Şike operasyonu'nda çember giderek genişliyor. İlk günkü sorguların ardından, gözaltına alınan isimlerden Olgun Peker'in Refleks Menajerlik Şirketi vasıtasıyla haksız kazanç elde eden suç örgütü kurduğu iddia edildi.

Peker'in ortağı Özcan Üstüntaş'ın sorgusunda, Fatih Tekke'nin transferinden bazı futbolcuların tehdit edilmesine kadar birçok konudaki gerçekler su yüzüne çıktı.

Futbolda şike soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişilere yöneltilen sorular, operasyonun kapsamının çok geniş olduğunu ortaya koyuyor. Şüphelilere polisteki ifadelerinde kulüpler arasında yapılan transferler, futbolcuların tehdit edilmesi, FIFA tarafından yapılan menajerlik sınavı sorularının ele geçirilerek sınava hile karıştırılması gibi birçok konuda sorular yöneltildi. Alınan bilgiye göre operasyon kapsamında gözaltına alınan menajer Özcan Üstüntaş'a operasyonun içeriğine ilişkin ipuçları veren sorular soruldu. İddiaya göre Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker, Refleks Menajerlik isimli şirket aracılığıyla haksız çıkar elde eden bir suç örgütü kurdu. Peker'in lideri olduğu bu örgüt aracılığıyla maçların sonuçlarını etkilediği, futbolcu transferlerine müdahale ettiği ve futbolcular üzerinde baskı kurduğu öne sürüldü. Suçlamaların odağındaki şirketin hisselerinin yüzde 25'i Özcan Üstüntaş'a, yüzde 75'i ise Olgun Peker'e ait.

Suç örgütünün lideri, Olgun Peker

Alınan bilgiye göre Üstüntaş'a sorgusunda önce suç örgütüyle ilgili soru yöneltildi. Soruşturma kapsamında yapılan çalışmalarda Olgun Peker'in kurduğu Refleks Menajerlik şirketi ve kendi kontrolünde olan birtakım menajerlik şirketleri bünyesinde bulunan şahısları etrafına toplayarak haksız çıkar amaçlı bir suç örgütü kurduğu, bu kapsamda yetkisiz şekilde menajerlik faaliyetleri yürüterek futbolcu transferlerinden usulsüz olarak para kazandığı ve futbol müsabakalarının sonuçlarını etkileyerek şike yaptığının anlaşıldığının tespit edildiği belirtildi. Üstüntaş, kendisinin söz konusu örgütle ilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Sorulardan birisinin, 31 Mart 2011 tarihinde FIFA tarafından yapılan futbolcu temsilciliği seçme sınavının sorularının çalınmasına yönelik olduğu öne sürüldü. İddiaya göre Olgun Peker sınavdan önce söz konusu soruları para karşılığı ele geçirdi. Vatan Gazetesi Spor Müdürü İbrahim Seten'in de bu durumdan haberi oldu. Ve bu bilgiyi Peker'e ulaştırdı. Polis söz konusu iddiayı Üstüntaş'a sordu. Üstüntaş reddetse de, dinlemede Peker'e "Kendi duyumunu anlattı bana (Seten'i kastediyor), sana ulaşamamış bana anlattı." demesi üzerine polis, Seten ve Peker arasındaki ilişkiyi sorarak neden bu bilgiyi Peker'e bildirmek istemiş olabileceğini sordu. Üstüntaş, 'Bilmiyorum.' dedi.

Dinlemeye takılan bir diğer telefon görüşmesi ise Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ve Özcan Üstüntaş arasında geçiyor. Dinlemeye takılan ifadelerde 8 Nisan 2011 tarihinde Mosturoğlu'nun Üstüntaş'ı aradığı, Üstüntaş'ın 'Ya dediğim gibi çıktı benim hani sana anlatmıştım ya... İşte dün akşam geldiler saat 12'ye kadar ofisi aradılar.' dediği görülüyor. Mosturoğlu'nun da 'Hı hı organize şube mi geldi?' diye sorduğu, Üstüntaş'ın onaylayarak 'Bununla ilgili şikayet varmış, yani futbolculara zorla' dediği Mosturoğlu'nun 'Bunu bir yüz yüze değerlendirelim.' dediği dinlemeye takıldı.

Başka bir soru da, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü'nün fazla borcu olması ve transfer yapamamasından dolayı federasyon tarafından transfer tahtasının kapatılması üzerine Olgun Peker'den yardım istediği, Peker'in de transfer tahtasının açılması için Giresun'da oynayan bazı futbolcuları tehdit ederek alacaklarından vazgeçirdiği yönünde yapılan tespitlere yönelikti.

Polis, Üstüntaş'a Peker'in eğitim durumunu da sordu. Üstüntaş'ın Peker'in ilkokul mezunu olduğunu söylemesi üzerine polis, Peker'in lise mezunu olmadığı halde menajerlik sınavına girebilmek için Bulgaristan'dan lise diploması aldığı, ancak Bulgaristan makamları ile yapılan görüşmelerde böyle bir diplomanın verilmediği, dolayısıyla Peker'in sahte diploma kullanarak sınava başvurduğu ifade edildi.

SETEN'DEN AÇIKLAMA

Şike soruşturması kapsamında gözaltına alınan futbolcu menajeri Özcan Üstüntaş'ın ifadesinde ismi geçen Vatan Gazetesi Spor Müdürü İbrahim Seten, Olgun Peker ve şike çetesiyle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

Üstüntaş'ın, 31 Mart 2011 tarihinde FİFA tarafından yapılan Futbolcu Temsilciliği seçme sınavının sorularını ele geçirerek sınava usulsüzlük karıştırılması olayı ile ilgili ifadesinde haberi Seten'den aldığını söylemesi üzerine bir açıklama yapan Vatan Spor Müdürü, "Özcan Üstüntaş'ı Bilica ve Fatih Tekke'nin menajeri olduğu için tanırım. Zaman zaman haber almak ve bazı haberleri doğrulatmak için konuşurum. Olgun Peker'in menajerlik sınavı sorularının çalınması olayında adı geçince teyit etmek için Özcan Üstüntaş'ı aradım. Olayı aktardım o da, 'Olgun abiyi uzun süredir görmüyorum.' dedi. Olay bundan ibarettir." dedi