Ekonomi
16 Mar 2022 16:50 Son Güncelleme: 16 Mar 2022 17:06

Sigara zamları devam edecek mi? Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş'tan açıklama

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş sigaraya gelebilecek zamlar hakkında konuştu.

Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamların ardından, zam fırtınasına şimdi de sigara fiyatları eklendi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, son 6 ay içerisinde tütün mamüllerine 9 TL’lik zam geldiğini vurgulayarak “Normalde sigara ve alkol zamları yılda bir kere yapılırdı. Bu daha sonraki yıllarda altı ayda bire düştü. Bunun sebebi maliyet giderleridir” ifadelerini kullandı.

''SİGARA FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN NEDENİ DIŞA BAĞLILIK''

Sigara fiyatlarına gelen zamların gider artışları ve dışa bağlılıktan kaynaklandığını vurgulayan Özgür Aybaş şu açıklamalarda bulundu:

“Benzin ve motorin yerinde durmuyor. Bunların hepsi lojistik giderdir. Firmaların lojistik giderlerini satmış oldukları ürünlere yansıtmama lüksleri yok. Yansıtacaklar, çünkü lojistik maliyetleri o kadar yükseldi ki artık bunu kaldıramıyorlar. Biliyorsunuz bir de alkol ve sigarada vergi oranları çok yüksek.

İlerleyen dönemlerde değil, benzin ve motorin fiyatlarına ve dolar kuruna bağlı olarak sigaraya yine zam geçişi olacak. Bunlar artık birbirine endeksli bir şekilde devam edecek. Eskiden ÖTV zammı, vergi zammı geçişleri oluyordu şimdi bir de bandrol zammı eklendi. Bir de ithal ürünler için geçerli olacak yüzde 50 gümrük zammı konuşuluyor.''

''ZAMLAR SÜRECEK''

Sigaraya gelen zamların devam edeceğini belirten  Aybaş, ''Tekel özelleştikten sonra kendi ürettiğimiz yerli ürünler hemen hemen hiç kalmadı. Dışa bağımlılığımızdan kaynaklanan sigara zamları devam edecek. Yıl sonuna kadar en ucuz sigara muhtemelen 25 lira olur, en pahalı sigara da 30 lirayı geçebilir. Aldığımız duyuma göre sigara fiyatı 2 dolara endekslenecek ama bu durmayacak gibi. Şu anda zaten iki dolar 28 lira, zaten bir paket sigara 2 doları geçmiş durumda.  Önümüzdeki süreçte alkol zammı da bekleniyor'' diye konuştu.