Gündem
22 Ağu 2011 09:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:42

SİGARA FİLMLERİ KALDIRILMALI MI?

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, televizyonlarda yayınlanan sigara aleyhtarı kısa filmlerin şu nedenden dolayı yayından kaldırılmasını istedi.

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, televizyonlarda yayınlanan sigara aleyhtarı kısa filmlerin hastaların tedaviye olan güvenini sarstığını öne sürerek, “Milyonlarca hastanın ve yakınlarının haklarını, moralini ve ruh halini hiçe sayan bu filmler yayından kaldırılmalı” dedi.

Mesleği eczacılık olan Özel, sigarayı bırakmaya özendirmek için Sağlık Bakanlığı’nca sürdürülen kampanya kapsamında bir süredir afişler, broşürler ve kısa filmler yayınlandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlatılan filmlerde hastaların tedaviye güvenleri azaltılmakta, hastalar umutsuzluğa sürüklenmekte, ölümü bekleyen zavallılar olarak gösterilmekte ve hasta hakları açıkça ihlal edilmektedir. Gösterimde olan kısa filmlerin, hasta bireylerin durumu açısından bazı etik sorunlar içeriyor. ’Sigara pişmanlıktır’ adıyla gösterimde olan filmlerde, KOAH hastalığı ile rol alan yaşlı bir kadının ağzından çıkan sözler sadece kampanya hedefleri düşünülerek yazılmış, bu hastalıktan bir kurtuluş yokmuş veya tedavi olanağı hiç kalmamış gibi bir durum sergilenmektedir.

‘Umutsuzluk ve kötümserlik’
Filmdeki yaşlı kadın, ’KOAH hastalığını öğrendiğim zaman dünya başıma yıkıldı, ömrüm dört duvarının arasında, bir hortuma bağlı, oksijene bağlı yaşamakla geçiyor, bir nefes için neleri feda etmezdim ama çok geç kaldım, çok çok geç kaldım’ diyerek KOAH’a yakalanan insanların tedavi süreçlerinin sanki boşa bir çaba olduğu izlenimi yaratmaktadır. Gırtlak ve akciğer kanserine yakalanan yaşlı bir adamın rol aldığı filmde ise, pişmanlık vurgusu yapılmaya çalışılırken umutsuzluk ve kötümserlik baskın duyguları ölümün kaçınılmaz son olduğunun ön plana çıkarıyor.