Ekonomi
23 Ağu 2023 00:46 Son Güncelleme: 23 Ağu 2023 00:46

Sıfır araç alacaklar dikkat: Kampanya başlayabilir

Otomobil alacakları sevindirecek haber İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel'den geldi. Ertemel "Sıfır araç sorunu kalmadı hatta çok yakında eskisi gibi sıfır faizli kampanyalar düzenlendiği günlere döneceğiz" dedi.

Sıfır araç piyasasında bayilerde satışlar durma noktasına geldi. Bu durum bazı ikinci el otomobilleri de etkiledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (IMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobilde fiyat artışlarının kesildiğini belirterek, sıfır araçta yakında kampanya döneminin başlayabileceğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesiyle ticari maksatlı otomobil siparişlerinin yüzde 40 azaldığını bildiren Ertemel, otomobilin yatırım aracı cazibesini yitirdiğini de dile getirdi. Konuyla ilgili, Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Ertemel, Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemelerinin etkili olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Bu durum gerçekten ihtiyaç maksatlı otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın da otomobile erişimini kolaylaştırdı. Geçtiğimiz ay sıfır araçta tarihi rekora ulaşan bir temmuz ayını geride bıraktık. Yine buna paralel ağustos ayında da yüksek satış adetleri bekliyoruz.

Kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişilerin siparişlerini iptal etmesiyle gelecek aylardaki siparişler öne çekilmiş oldu. Dolayısı ile satış adetleri halen yüksek olarak kayda geçiyor. Ancak bu taleplerde karşılandıktan sonra sıfır araç satış adetlerinde de düşüşler yaşanabilir."

Bakanlığın düzenlemesiyle ticari maksatlı otomobil siparişlerinin yüzde 40 azaldığını belirten Ertemel, "Ayrıca spekülatif fiyatlamaların da önü kesildi" dedi.

Otomobilin yatırım aracı cazibesini yitirdiğini söyleyen Ertemel, "Krediye erişimde yaşanan zorluklar, spekülatif fiyatlamaların önüne geçilmesi ve sıfır araçta arz sorununun büyük oranda geride kalması ve otomobilin yatırım aracı cazibesini yitirmesi de satış adetlerine etki edecektir. Piyasamız son birkaç aydır geçmişe göre çok daha olumlu ilerliyor. İkinci el araçta spekülatif fiyatlamalar kesilmiş durumda. Hatta bu manada bir miktar düşüşte söz konusu. Sıfır araçta da tedarik sorununun büyük ölçüde ortadan kalması ve 6+6 yönetmeliğinin eş zamanlı piyasaya yarattığı etkiler ile yıl sonuna kadar normalleşmenin yakalanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ertemel, otomobilde kampanyaların olabileceğine dikkat çekerek "Bu süreçte artan stok ve geçmişe göre daha düşük olan talep gibi sebeplerle yıl sonuna doğru markalar bazı kampanyalar düzenleyebilir.

Pandemi öncesi piyasamızın normal olduğu dönemlerde marka bünyesinde yapılan sıfır veya düşük faizli kampanyalar ya da avantajlı indirimler her yıl sonu düzenlenmekteydi" dedi.