Gündem
10 Haz 2011 09:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:26

SİBER SAVAŞ BAŞLADI! YENİ HEDEF YSK MI?

Hacker grubu Anonymous dün saat 18:00'da filtre hazırlığı yapan TİB'in sitesine saldırdı Kuruma ihbarların geldiği 'ihbarweb.org' kullanılamaz hale geldi.

Türk hackerlar da eyleme Türkiye'den katılan hackerları polise ihbar etti.

Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre, 22 Ağustos'ta hayata geçecek filtre işlemini uygulayacak ve destek verecek kurumların internet sitelerine dün saat 18:00'de saldıracağını açıklayan Anonymous, ilan ettiği saatte saldırıyı gerçekleştirdi. Saldırılar sırasında Telekomünikasyon ve İletişim Başkanlığı'nın (TİB) sitesi kullanıma kapanıp açıldı. Siteye zaman zaman uzun süreler de ulaşılamadı. Ancak TİB'in ciddi bir koruma için Türk Telekom'dan da destek aldığı öğrenildi. TİB'in bir çok senaryo için farklı önlemler aldığı da belirtildi. TİB öncelikle yurtdışından saldırılarda kullanılan IP adresleri belirledi ve onların siteye girmesini engelledi. Ayrıca Anonymous'un haberleşme kanalları takip edilerek saldırı çeşitleri analiz edildi ve saldırı engelleme sistemleri hazırlandı. Türk Telekom tarafından kurulan güçlü bir sistemle internet trafiği TİB'e ulaşmadan filtrelendi. TİB'in bir başka önlemi ise elinde bulunan çok sayıdaki yedek sunucuyu kullanmak oldu. Yoğun saldırı altında çeken internet sitesi hemen başka bir sunucuya taşınarak tekrar ayağa kaldırıldı. Ancak TİB'e ihbarların yapıldığı web sitesi "ihbarweb.org"de saldırılar sonrası kullanılamaz hale geldi. Saldırıların ne kadar süreceği ve hangi kurum ve kuruluşları vuracağı ise bilinmiyor.

Yeni hedef YSK mı?

Anonuymous bu saldırı yaparken gün içinde bir çok kez devlet yanlısı Türk hackerlar tarafından da siber saldırıya uğradı. Grubun kullandığı haberleşme kanallarında yeni hedef olarak ise Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesi gösterildi. 12 Haziran Pazar günü seçimlerin bitmesiyle yapılacak saldırılarla YSK'nın elindeki seçim verileri ve sonuçlarını siteye yükleyememesi amaçlanıyor. Ancak bu haberleşme kanallarında Anonymous yanlısı olan Türk hackerlar bile YSK'ya saldırı yapılmasını yoğun olarak eleştirdi. Bu gelişmeler üzerine Anonymous e-postayla yolladığı bir duyuru yayınladı. Grup duyuruda,"Bu operasyon Türk halkına değil, türk halkının bilgi alma ve verme özgürlüğünü elinden almak isteyen sansür kurumlarınadır. Türkiye'nin internetini çökertmek gibi bir durum söz konusu değildir. Anonymous Türkiye'nin demokratik seçimlerini bozmak gibi bir hedefe sahip olmadığından, pazar günü YSK sunucularına da Saldırmayacaktır" dedi. Anonymous ilk saldırının sadece bir uyarı olduğunu belirterek, kimliği ve ulusu olmayan oluşumun "tib.gov.tr"nin hedef olarak belirlendiği ankete katılanların yüzde 66'sının Türkiye'den giriş yapan internet kullanacıları olduğunu da açıkladı.

"IP'leri saptandı"

Anonymous bu saldırıdan bir kaç saat önce Türk hackerlardan darbe yedi. Grubun IRC haberleşme kanallarına Türkiye'den giren ve Anonymous yanlısı olan Türk hackerların IP'leri de Ayyıldız Tim tarafından tespit edildi. Ayyıldız Tim'in elde ettiği Gönüllü Zombi Ordusu'na Türkiye'den komuta eden 4 yönetici ve katılan 112 internet kullanıcısına ait IP adreslerini de yayınladı. Ayyıldız Tim'in yöneticisi Cedkan Yafes ele geçirilen IP adreslerinin gerekli kurumlara iletildiğini, bundan sonra yapılacakların emniyet ve istihbarat güçlerinin işi olduğunu da belirtti.

'Vatana ihanet suçu işlediler'

Ayyıldız Tim ve destek veren Türk hackerlar kamu kurumlarının internet sitelerine saldırı planlarında yer alan Anonymous yanlısı Türk hackerların sansürü protesto etmediklerini halkı isyana teşvik ettikleri gerekçesiyle "vatana ihanet" suçuyla yargılanmalarını istedi. Grup Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılacak en ufak bir siber saldırıyı bile karşılıksız bırakmayacağını açıkladı. Ayyıldız Tim yönetiminin yayınladığı bildiride Anonymous'un Türkiye'deki bazı siyasi gruplar ve İnci Sözlük tarafından kandırıldığına da yer verdi. Ayyıldız Tim tarafından yapılan açıklamada "Ayyıldız olarak and içiyoruz İnci Sözlük ve bu saldırıyı destekleyenlerden siber ortamda intikamımız çok acı olacaktır" denildi. Ayyıldız Tim, Anonymous ekibinin saldırısı yüzünden sitelerinin kapandığını da yalanladı. Açıklamada "Dünyayı dize getirmiş bir grup olarak server ücretlerimizi ödeyemediğimiz için sitemiz kapalıydı. Ancak ülkemize bir siber saldırı yapılacağını duyduğumuz anda kredi kartlarımızın limitlerini sıfırlayarak yine atalarımız gibi ülkemiz düşmanlarına 'ölmedik, buradayız' diyerek serverlarımızı açtık" dedi.