Gündem
02 Haz 2013 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

SHOW TV'Yİ TURGAY CİNER'E GÖZÜ KAPALI VERDİLER!

El koyduğu tablo, oyuncak hatta altın dişleri bile kamuya açık ihaleyle satan TMSF'nin Show TV'yi alelacele ihalesiz Ciner Grubu'na vermesi şüphe çekti.

İnterbank’tan kaynaklanan 400 milyon dolarlık borç için 15 gün önce Çukurova Grubu’na ait 12 şirkete el koyan TMSF, ilginç bir satış olayına da imza attı.

Taraf gazetesi Ankara temsilcisi Hüseyin Özay'ın imzasını taşıyan habere göre bir hafta önce el konulan şirketler arasında yer alan Show TV’nin, “ticari iktisadi bütünlük” çerçevesinde ihale ile satılacağını açıklayan TMSF, Çukurova Grubu’nun, Show TV’ye 402 milyon dolar bedelle Ciner Grubu’na satışına onay verdi. Bu durum, “el koyma” ve “satış işlemleri”ne gölge düşürürken, iki grup arasında “inanç sözleşmesi” endişesini de gündeme getirdi.
 
En kısa sürede satma rekoru
 TMSF’nin, Çukurova Grubu’na kafaları karıştıran operasyonu 15 gün önce başladı. TMSF, Çukurova Grubu, İnterbank’tan kaynaklanan yaklaşık 400 milyon dolarlık borcunun iki taksitini aksattığı için, 17 Mayıs tarihinde Show TV ile BMC şirketini el koydu. TMSF, 1 hafta sonra yani 24 Mayıs’ta, grubun aralarında Akşam Gazetesi ve radyoların da yer aldığı 10 şirketine daha el koyma kararı aldı. Aynı gün, grubun yaklaşık 40 şirketinin hisselerine de ipotek getirildi. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, ikinci operasyonun ardından yaptığı açıklamada, el konulan şirketlerin “ticari iktisadi bütünlük” içinde ihale ile en kısa sürede satılacağını açıkladı.

Bir haftada satıldı...

Bu açıklamanın ardından Çukurova Grubu ile Ciner Grubu Show TV’nin satışı konusunda anlaştıklarını beyan ederek, TMSF’den satış işlemine onay vermesini istediler. TMSF de satış işlemine onay verdi. İki grup, TMSF’nin 11’inci katında, ön satış protokolünü imzaladılar. Satıştan elde edilen 402 milyon doların tamamı TMSF’ye kalacak ve İnterbank’tan kaynaklanan borcun ödenmesinde kullanılacak.

Değer tespiti yapılmadan satış

El konulan Show TV’nin, jet satışı kafaları karıştırdı. Daha önce, batık bankacılara ait oyuncukları bile açık artırma yöntemiyle satışa çıkaran TMSF’nin, değer tespiti dahi yapılmayan bir şirketin satışını jet şekilde onay vermesi, soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

“İhale Kanunu’na tabi değiliz”

Alıcı grubun, 402 milyon dolarlık bedel ödeyeceği yayın kuruluşu ile ilgili hiçbir inceleme yapmaması, TMSF uzmanlarının, şirketin hesapları ile ilgili yaptığı incelemeyi dahi henüz sonuçlandırmaması, satışla ilgili soru işaretlerini artırdı. TMSF kaynakları ise satış işleminin mevzuata uygun olduğunu öne sürdüler. TMSF’nin, Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığını ifade eden kaynaklar, geçmişte de Halis Toprak’a ve Hayyam Gariboğlu’na el konulan şirketlerini satış yetkisi verildiğini hatırlattılar. Yetkililer, sadece şirketlerin yönetimine el konulduğunu hatırlatarak, dolaysıyla Çukurova Grubu’nun varlıklarını satma yetkisinin bulunduğunu öne sürdüler.

“İnanç sözleşmesi” şüphesi

Show TV’nin jet satışı, geçtiğimiz yıllarda Sabah-atv’de gündeme gelen ve bu yayın organlarının Ciner Grubu’nun elinden alınmasına neden olan “inanç sözleşmesi” (açıklanmayan gizli bir sözleşmeyle satıcının geri alma taahhüdüyle yaptığı işlem. Alıcı, şirketi belirli bir süre sonra iade ediyor) şüphesini de gündeme getirdi. Daha önceden de, TMSF’nin el koyduğu Dinç Bilgin’e ait Sabah Grubu, Ciner’e satılmıştı. Ancak, bu satış işleminde Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında bir “inanç sözleşmesi” yapıldığı daha sonradan anlaşılmıştı. Bu gelişme üzerine TMSF, Sabah Grubu’na yeniden el koyarak, Çalık Holding’e 1.1 milyar dolara sattı. Kulislerde, Show TV’nin de satışında aynı yöntemin izlenmiş olabileceği konuşuluyor.

Karamehmet’in borcu 50 milyon dolara düştü

Show TV’nin satışı ile birlikte gözler Karamehmet’in TMSF’ye olan borcuna çevrildi. TMSF Başkanı Gül’ün bir hafta önce yaptığı açıklamaya göre Çukurova Grubu’nun TMSF’ye 455 milyon dolarlık borcu bulunuyor. Kanalın 402 milyon dolara satılması ile birlikte grubun TMSF’ye olan borcu, 53 milyon dolara inmiş oldu. TMSF yöneticileri, paranın tamamı tahsil edilinceye kadar, kanalın yönetiminde bulunmaya devam edecek.

Huysuz ve Acun’a tatsız sürpriz

Show TV’nin jet satışı, şirketten alacağı olan yapımcı şirketler ile çalışanları vurdu. TMSF, ilk etapta şirketin borçlarını ödemeyi ardından da satışa çıkarmayı planlıyordu. Yeni satış işlemi ile birlikte, satıştan gelecek tüm para TMSF’ye aktarılacak. Böylece, çalışanların alacakları yine ertelenmiş olacak.