Gündem
04 Haz 2013 09:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

SHOW TV'Yİ SATTI İBREYİ DÖNDÜRDÜ! ŞİRKETLER İADE EDİLECEK Mİ?

Karamehmet'in Show TV'yi jet hızıyla Ciner Grubu'na satması, TMSF'nin planlarını da altüst etti.

TMSF tarafından 15 gün önce 12 şirketine el konulan Çukurova Grubu, Show TV'nin satışı ile birlikte diğer şirketlerini "satılmaktan" kurtardı. Taraf'ın Ankara Temsilcisi Hüseyin Özay imzalı habere göre el konulan şirketler iade edilebilir.
 
DİĞER ŞİRKETLER İADE EDİLEBİLİR
 
Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in, TMSF tarafından el konulan Show TV'yi jet hızıyla Ciner Grubu'na satması, TMSF'nin planlarını da altüst etti. Yeni plana göre, Show TV'nin satış geliri olan 402 milyon doların TMSF'nin kasasına girmesi ile birlikte, el konulan diğer şirketlerin iadesi gündeme gelecek.
 
KARAMEHMET SATIŞLA İBREYİ DÖNDÜRDÜ
 
İnterbank'tan kaynaklanan 398 milyon dolarlık borç nedeniyle başta medya olmak üzere şirketlerinin büyük kısmının kontrolünü kaybeden Karamehmet, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Show TV satışı ile ibrenin yeniden kendisine dönmesini sağladı.
 
Karamehmet'in 12 şirketine 17 mayısta el koyan, bir hafta sonra da yaklaşık 40 şirketinin hisselerine haciz uygulayan TMSF, alacağını tahsil etmek için, şirketlerin gruplar halinde satışını planlıyordu.
 
TMSF'NİN PLANLARI DEĞİŞTİ
 
TMSF'nin satış takvimini hazırladığı bir dönemde, Karamehmet, Show TV'yi Ciner Grubu'na 402 milyon dolara sattığını açıkladı. Bu satış işlemi ile birlikte, planlar değişti. Buna göre, diğer şirketlerin satışı için acele edilmeyecek.
 
Öncelikle, Show TV'nin satış gelirinin TMSF'nin kasasına girmesi beklenecek. Satış protokolüne göre, 402 milyon doların tamamı TMSF'ye kalacak. Çukurova Grubu'nun ise TMSF'ye faizi ile birlikte 455 milyon dolarlık bir borcu bulunuyor.
 
ÇUKUROVA'DAN MÜDAHİL OLUN DİLEKÇESİ
 
Dolayısıyla Show TV ile borcun büyük kısmı kapatılmış olacak. Aradaki farkın da nakit olarak ödenmesi halinde grup, TMSF'ye olan borçlarını sıfırlayacak.
 
Ekonomi kulislerinde, Show TV'nin satış bedelinin peşin olarak ve kısa bir süre içinde ödeneceği tahmin ediliyor. TMSF kaynakları, Fon'un alacağını tahsil etmesinin ardından şirketlerin iade edilmesinin söz konusu olabileceğini bildirdiler.
 
Öte yandan, TMSF yetkilileri Çukurova Grubu'nun, Show TV'ye ve BMC şirketine müdahil olunması konusunda bir dilekçesinin olduğunu bildirdiler. Yetkililer, el koyma operasyonunun ardından TMSF yönetimine sunulan dilekçede, grubun başka ülkelerdeki haciz kararları nedeniyle kredi borcunu ödeyemediği belirtilerek, bu nedenle Show TV ve BMC şirketlerine müdahil olunması istendi.