Televizyon
26 Oca 2018 14:31 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:58

Show Radyo’dan ‘rekor Aliyev cezası’na flaş açıklama! (Medyaradar/Özel)

RTÜK'ün, Show Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası verdiği iddiası bugün basına yansımıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşine yönelik hakaret içerdiği iddia edilen bir yayın nedeniyle Show Radyo'ya 5 kez program durdurma ile en üst seviyeden idari para cezası uygulanmasına karar verdiği ileri sürülmüştü.

Sunuculuğunu Zeki Kayahan Coşkun'un yaptığı Matrax isimli programın 16 Ocak 2018 tarihinde, 22.00-01.00 saatleri arasındaki yayınında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva'ya yönelik hakaret içeren ifadelerin kullanıldığı iddia edilmişti.

Bu iddiaların ardından Show Radyo, Medyaradar’a özel açıklama yaptı.Yapılan açıklamada, "Bu noktada öncelikle haberlerin verilişindeki “Aliyev Ailesine Saygısızlık” ibaresini kabul etmiyoruz, zira kuruluşumuzca kişi ve kurumların saygınlığına zarar verecek hiçbir yayın yapılmamıştır." denildi.

İşte o açıklamanın tamamı:

25 01.2017 tarihi itibariyle medyada “RTÜK’ten rekor Aliyev Cezası” vb. başlıklar altında yer alan haberlerde; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun, Show Radyo’nun Zeki Kayahan Coşkun’un sunuculuğunu yaptığı “Matrax” isimli programında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev’e yönelik hakaret içeren ifadelerin kullanıldığı vb. gerekçelerle, kuruluş hakkında en üst seviyeden idari para cezası uygulanmasına ve program yayınının 5 kez durdurulmasına karar verildiğine yönelik bilgi ve paylaşımlara yer verilmiştir.

Öncelikle RTÜK tarafından bu konuda Show Radyo’ya herhangi bir tebligat yapılmadığı gibi yayın kaydı da talep edilmemiştir. Konuya, medyada çıkan ve kaynak gösterilmediğinden doğruluğu teyit edilemeyen, aynı zamanda Kurum işlemlerinin gizliliği/ resmi olarak açıklanmadan ve muhatabına bildirilmeden aleniyet kazanmaması ilkesiyle de çelişen söz konusu haberler dolayısıyla vakıf olmuş bulunmaktayız.

Bu noktada öncelikle haberlerin verilişindeki “Aliyev Ailesine Saygısızlık” ibaresini kabul etmiyoruz, zira kuruluşumuzca kişi ve kurumların saygınlığına zarar verecek hiçbir yayın yapılmamıştır. İlgili programda Azerbaycan’dan yayına bağlanan bir dinleyiciyle yapılan sohbet esnasında sunucumuz Zeki Kayahan Coşkun, yayında da ifade ettiği gibi, Google’da yer alan bazı gazete haberlerini okumuştur. Ayrıca söz konusu haberler hakkında Türkiye’de açılmış bir dava ve/veya getirilmiş bir internet erişim yasağı da bulunmamaktadır.

Kaldı ki, Rtük tarafından kuruluşumuz hakkında bu nitelikte bir işlem tesis edildiği varsayımından hareket edilecek olsa bile, “hukuka uygunluğu tartışmalı” ve bir “idari uyuşmazlık”tan ibaret bu konu, ilgili haberlerle kamuoyu nezdinde yayın anlayışımıza katiyetle uymayan bir algı oluşturacak nitelikte gündeme getirilmiştir. Bu tutum gerçeklerle olduğu kadar, basın etiği kurallarıyla da bağdaşmamaktadır.

Bu nedenle radyomuzun saygınlığına ve itibarına saldırı oluşturabilecek bu tür haberlere itibar edilmemesi gerekliliği ile, RTÜK tarafından kuruluşumuza resmi bir tebligat yapılması halinde, hukukçularımızın konu ile gerekli gerekli yasal girişimlerde bulunacağını bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla

MEDYARADAR/ÖZEL