Televizyon
11 Mar 2018 14:41 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:04

Show Haber skandala imza attı, Güney Kore ile Türkiye arasında kriz patladı!

Kardeş ülke Güney Kore ile diplomatik kriz yaşanıyor. Bunun sebebi ise Türk televizyonlarında geçtiğimiz hafta yayınlanan bir haber.

Show TV Ana Haber bülteninde yayınlanan haberde, Filipinli dadısını öldürdüğü iddia edilen Güney Koreli bir adamın fotoğrafı olarak G. Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in kullanılması ilişkileri gerdi.

Habercilikte hataya yer yoktur ama insanlık hali, yanlış haber olabilir. Bunun bir benzeri, geçtiğimiz hafta Ankara-Seul hattında ciddi bir gerilime sebep oldu.

Geçen haftalarda yayınlanan bir haberde yanlış görsel kullanılması Güney Kore’den tepki çekti.

25 Şubat’ta yayınlanan ana haber bülteninde, Filipinli dadısını öldüren Güney Koreli adam olarak haber kanalı, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump’ın tokalaştığı fotoğrafı paylaştı.

Trump ve Moon Jae-in’in katil çift olarak tanımlandığı haberin ardından Güney Kore Dışişleri Bakanlığı bugün açıklama yaptı. “Moon ile Trump’ın birlikte çekilen fotoğrafı Kore’de düzenlenen PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları’nda çekilmiştir. TV kanalına büyükelçiliğimiz aracılığıyla çok sayıda şikayette bulunduk fakat henüz resmi bir özür gelmedi” ifadesini kullandı. Haberde Moon, hakkında “Milyoner iş adamı” tanımı kullanılırken, Güney Kore basını da özür dilenmemesine büyük ilgi gösterdi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Show TV'nin, 'Filipinli hizmetçiyi öldüren Güney Koreli adam' konulu bir yaşam haberinde Güney Kore lideri Moon'un fotoğrafını kullanması büyük tepki çekti. Söz konusu hata Güney Kore haber bültenlerine konu olurken sosyal medyada da Türkiye'ye eleştiriler yöneltildi.

Show TV kanalı, 25 Şubat'ta yayınlanan ana haber bülteninde, 'Filipinli hizmetçiyi öldüren Güney Koreli adam' haberinin görseli olarak Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in tek başına görüldüğü ve ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump ile PyeongChang Olimpiyat Oyunları'nın kapanışı öncesinde verdiği biz poz kullanıldı.

Haberde Moon'dan 'milyoner iş adamı', Ivanka Trump'tan da 'karısı' diye söz edildi.

Haberdeki hata sonrası özür dilenmemesi Güney Kore basınında ve sosyal medyada büyük tepki çekti.



Yonhap haber ajansının aktardığına göre Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili şu açıklamayı yaptı: "Hükümet, yayının ardından elçilik vasıtasıyla kanala şikayetlerini iletti ve özür talep etti. Seul aynı zamanda benzer kazaların yaşanmaması için güvence istiyor."

Başka yetkililer de Show TV'nin hükümete mart başında resmi bir özür mektubu gönderdiğini söyledi ama habere göre Seul, özrün haber bültenleri üzerinden yapılmasını istiyor.