Gündem
30 Ağu 2021 19:25 Son Güncelleme: 31 Ağu 2021 00:26

SBK hakkında kritik Türkiye kararı!

Türkiye'de "kara para aklamak" suçundan aranırken yurt dışına kaçan ve Avusturya'da ABD'nin girişimiyle gözaltına alınan iş adamı Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger'den flaş bir açıklama geldi.

SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger, Avusturya'da tutuklu bulunan "kara para aklamak"la suçlanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye iade talebinin kabul edildiğini duyurdu.

 "TÜRKİYE'YE GELMESİ MÜMKÜN"

Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger, müvekkili hakkında devam eden ABD'ye iade talebinin incelenmesinin ardından durumun netleşeceğini söyledi. Dülger, "Mahkemenin ve nihai karar mercii olan Avusturya Adalet Bakanlığı'nın vereceği karar uyarınca müvekkilin Türkiye'ye gelmesi mümkün olabilecektir" dedi.

İKİ ÜLKEYE DE ‘İADE KARARI’ ÇIKABİLİR

Wels Mahkemesi’nin tek hakimi, iki dosyaya aynı anda bakmak yerine, tek tek dosyaları incelemeyi karara bağladı. Şu anda mahkemede ABD’nin iade dosyası inceleniyor. Bu dosyayla ilgili de onay verilirse, mahkeme iki ülkeye iade için görüş belirtmiş olacak. Mahkeme, ABD’ye iade konusunda ‘olumsuz’ görüş belirtirse, Türkiye’ye iade yolu açılmış olacak.

 SON KARAR ADALET BAKANLIĞI’NIN

Her iki ülkeye de ‘iade edilebilir’ şeklinde karar çıkması halinde ise nihai iade kararını Avusturya Adalet Bakanlığı verecek. Ancak, Avusturya Adalet Bakanlığı’ndan önce karara itirazın mümkün olduğu belirtildi.

 ABD’nin, hakkında 225 yıla kadar ceza talep edip arama kararı çıkardığı ve ABD’den gelen arama kararıyla Avusturya’da tutuklattığı Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili ilk iade talebi Türkiye’den gelmişti. ABD’nin iade dosyası ise ancak Ağustos başında Avusturya’ya ulaşmıştı. Bu nedenle, ABD’nin iade dosyasına ilişkin

 KORKMAZ HAKKINDAKİ İDDİALAR

ABD'de Utah Federal Savcılığının, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep ettiği belirtilmişti.Suçlarını itiraf eden ve mahkum olan Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği, 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralarla Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı iddia ediliyor.Kingston Kardeşlerin, Türkiye'ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Korkmaz ve Türkiye irtibatlarıyla ilgili iletişim bilgilerini Amerikalı savcılarla paylaştığı öne sürülüyor.Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve iş birliği yapan Lev Dermen'in de Korkmaz'ın Türkiye'deki finansörü olduğu iddia ediliyor.