Gündem
29 Haz 2023 00:30 Son Güncelleme: 29 Haz 2023 00:30

Şeytan taşlamada atılan taşlar nereye gidiyor? Merak edilen soruya resmi yanıt geldi

Kurban Bayramı'nın ilk günü sabah saatlerinden itibaren tekbir sesleriyle Mina'ya doğru harekete geçen hacılar, Cemarat'a ulaştı. Hac ibadetini yerine getiren Müslümanlar, burada "Akabe cemresi"ne 7 taş attı. Peki, şeytan taşlamada atılan taşlar nereye gidiyor? Bu taşların toplanıp hacılara satıldığı da iddia edilmişti. Resmi açıklama geldi.

İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadeti yerine getirilirken Müslümanlar Küçük Cemre, Orta Cemre ve Akabe Cemresi denen yerlere ufak taşlar fırlatıyor. 

Şeytan taşlama denen bu ritüelde küçük şeytan, orta şeytan ve büyük şeytan diye de bilinen yerlere atılan çakıl taşlarına ne oluyor?

Suudi Arabistan Krallığı Enformasyon Bakanlığı, dün yayımladığı yazıda bu soruyu cevapladı. 

Hac ibadetini yerine getiren kişiler, küçük çakılları Mina’da ya da Müzdelife’de topluyor. Hac mevsiminde kullanılan çakıl taşlarının toplam birkaç ton ağırlığa ulaştığı tahmin ediliyor.

3 FARKLI HAVUZDA TOPLANIYOR

Taşlar atıldıktan sonra birkaç aşamadan geçiyor. 

Taşlama yürüyüşünün yer aldığı bölgedeki Cemerat Köprüsü’nün dibine düşen taşlar, bant sistemiyle üç farklı havuzda toplanıyor. Çakıllar bu esnada yabancı maddelerden ve tozdan arınması için elekten geçiriliyor. Taşlara su da tutuluyor. Yabancı maddelerin filtrelenip ayrılmasında sensörlerden de yararlanılıyor. Taşlar daha sonra depolanıyor. 

Bakanlık şu ifadeyi kullandı: "Kalıcı bir taşıma mekanizması olmasaydı, çakıl taşlarının birikmesiyle bir dağ meydana gelebilir. Otomatik kaldırma sistemi, taşların köprünün bodrum tesislerinde depolanmasını hızlandırmada hayati bir rol oynuyor."

PAKETLENİP SATILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Sosyal medyada geçmişte bu taşların paketlenip hacılara satıldığı iddiası ortaya atılmıştı. Doğrulama platformu Doğruluk Payı, üç sene önceki araştırmasında bu iddianın asılsız olduğunu ortaya koymuştu:

"Konuyla ilgili yapılan araştırmada Hac’da şeytan taşlamak için kullanılan taşların bir tesiste paketlenip hacılara 7’şerli olarak 3 dolardan satıldığına dair hiçbir kanıt bulunamadı... Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan rehbere göre şeytan taşlamada kullanılan taşların belirlenen alanlardan toplanması gerekiyor. Bunun dışında hacıların taşları almak zorunda bırakıldığına dair birinci elden bir tanıklığaysa ulaşılamıyor."

ŞEYTAN TAŞLAMA NEDİR?

Şeytan Taşlama, Hz. İbrahim'in şeytanı kovmak amacıyla ona taş fırlatmasını sembolize ediyor.

Hac mevsiminde Mina'da Kurban Bayramı’nın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde şeytan taşlanıyor.

Üç günün sonunda hac görevi sona eriyor. 

Diyanet Haber'de ise şeytan taşlama şöyle anlatılıyor

Hac ibadetinin vaciplerinden olan “Şeytan Taşlama”, Hz. İbrahim’in şeytanı kovmak amacıyla ona taş fırlatmasını sembolize eder. “Hacca ilişkin görevlerinizi benden öğreniniz!” (Nesâî, Menâsik, 220) buyuran Allah Resûlü de, bu görevi bizzat yapmış ve bizlere öğretmiştir. Hacı, şeytan taşlarken, hem Hz. İbrahim’in, hem de Hz. Peygamber’in sünnetini yerine getirir.

Şeytan taşlama, ömür boyunca şeytana karşı verilen mücadeleyi de sembolize eder. Hacı her bir taşı, aslında nefsine, şehvetine, içindeki kötülüklere ve şeytana karşı fırlatır. Kulluğunun önünde engel olan her ne var ise aslında onu taşlar: gurur, kibir, mal, mülk, makam, mevki, rütbe, şan, şöhret, benlik, gençlik, güzellik...

Hacı, bu vecibeyi yerine getirdikten sonra artık şeytana karşı sürekli teyakkuz hâlinde olmalı, onunla mücadele etmelidir. Öteden beri namazlarında ve günlük hayatında tekrarladığı “Taşlanmış şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım!” anlamındaki “Eûzü billâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm” sözünü sadece diliyle değil, bütün azaları ile yerine getirmelidir.