Dünya
13 Ağu 2022 11:04 Son Güncelleme: 13 Ağu 2022 11:13

'Şeytan Ayetleri' yazarı Selman Rüşdi'ye saldırı: Yeni detaylar ortaya çıktı

1980'lerde yazdığı "Şeytan Ayetleri" kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Selman Rüşdi'ye katıldığı bir konferans sırasında saldırıya uğradı. Defalarca yumruklanan ve bıçaklanan Rüşdi kaldırıldığı hastanede ameliyata alınan Rüşdi'nin bir gözünü kaybedebileceği belirtildi.

Görgü tanıklarına göre, eyaletin batı kısmındaki Jamestown'da bulunan Chautauqua Enstitüsünde konferans vermek için sahneye çıkan yazar Salman Rüşdi, bir kişinin saldırısına uğramıştı. Konuya ilişkin detaylar ortaya çıktı.

SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI

New York Times'a yazılı açıklamada bulunan Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, Hint asıllı yazarın dün geç saatlerde ameliyattan çıktığı ancak hala solunum cihazına bağlı olduğu ve konuşamadığı bilgisini paylaştı.

"HABERLER İYİ DEĞİL."

Wylie, "Haberler iyi değil." diyerek yaptığı açıklamada, Salman Rüşdi'nin durumu hakkında "Muhtemelen bir gözünü kaybedecek. Kolundaki sinirler kopmuştu. Bıçak isabet eden karaciğeri de hasar görmüş." ifadelerine yer verdi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

ABD medyasının New York Eyalet Polisine dayandırdığı bilgilere göre, Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için sahneye çıktığı esnada Rüşdi'ye saldıran kişinin, 24 yaşındaki Hadi Matar isimli şahıs olduğu öğrenildi.

New Jersey'in Fairview semtinde ikamet ettiği belirtilen Matar'ın, Rüşdi'ye saldırı planı çerçevesinde yaklaşık 7 saat uzaklıkta, New York'un Kanada sınırı yakınlarındaki Chautauqua Enstitüsü'ne gittiği kaydedildi.

YAKLAŞIK 10 KEZ BIÇAKLADI

Rüşdi'yi, biri boynundan olmak üzere yaklaşık 10 kez bıçaklayan Matar'ın konferans salonundan kelepçe takılarak en yakın polis karakoluna götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Rüşdi'nin tedavisinin, yaklaşık 40 dakika mesafede, Pensilvanya sınırları içerisindeki UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'nde devam ettiği kaydedildi.

RÜŞDİ'YE SALDIRI

ABD'nin New York eyaletinin kuzey batı bölgesindeki Chautauqua Enstitüsü'ne konferans için giden "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Selman Rüşdi dün bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Rüşdi, siyah giyimli ve maskeli bir kişinin "yumruklanması ve boynundan bıçaklanması" sonucu yere düşmüş, erkek olduğu belirtilen saldırganın yakalandığı bildirilmişti.

New York Valisi Kathy Hochul, bıçaklama esnasında çok kan kaybeden Rüşdi'nin hayatta olduğunu ve "gerekenin yapıldığını" söylemişti.

1980'lerde yazdığı Şeytan Ayetleri kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Rüşdi hakkında, o dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

Hint asıllı bir ailenin oğlu olan Rüşdi', 2008'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalyelik unvanına layık görülmüştü