Dünya
12 Ağu 2022 18:57 Son Güncelleme: 13 Ağu 2022 14:00

'Şeytan Ayetleri' kitabının yazarı Salman Rüşdi saldırıya uğradı

Hint asıllı İngiliz yazar ve romancı Salman Rüşdi, New York'taki bir etkinlik esnasında saldırıya uğradı. New York eyalet polisinden yapılan açıklamada, Rüşdi'nin boynundan bıçak darbesi aldığı bildirildi.

Yazar Salman Rüşdi New York'ta saldırıya uğradı. 

Ödüllü yazar Şeytan Ayetleri isimli kitabını yazdıktan sonra birçok ölüm tehdidi almıştı. 

Görgü tanıkları, sahnede koşan ve Rüşdi'yi yumruklayan ya da bıçaklayan bir adam gördüklerini söyledi. Sosyal medyada olaya ait olduğu iddia edilerek yayınlanan bir video, olayın hemen ardından sahneye koşan katılımcıları gösteriyor.

Saldırganın olay yerinde bulunanlar tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi. Salman Rüşdi'nin durumu ise şu anda bilinmiyor.

İRAN'DA ÖLÜM FETVASI VERİLMİŞTİ

İran'ın merhum lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, Rüşdi için ölüm fetvası vermiş, öldüren kişilere 3 milyon doların üzerinde ödül vereceğini açıklamıştı. Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" kitabı, 1988'den beri İran'da yasak.

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?

Salman Rüşdi 19 Haziran 1947 yılında Hindistan Bombay’da doğdu. Hint asıllı Britanyalı yazar ve romancıdır. Romanlarının çoğunda Hindistan’ı konu alır. Anlatım dili fantezi ve gerçekliği iç içe geçirmiş şekildedir.

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov’dan etkilenmiştir. Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir. Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşmaktadır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmiştir. 1964 yılında diğer Müslümanlar ile birlikte zorunlu olarak Pakistan’a göç ederek Karaçi’ye yerleşmiştir.

Rüşdi, Cambridge’de tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı Grimus eleştirmenlerin dikkatini çekti. 1981’de “Geceyarısı Çocukları” (Midnight’s Children) kitabı ile ün kazanmış ve kitabı sadece Birleşik Krallık’ta 1 milyonun üzerinde satmıştı. Ancak Rüşdi 1988’de dördüncü kitabının yayınlamasıyla ölüm tehditleri almış ve 9 yıl boyunca saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı.

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan’da yasaklandı ardından Pakistan’da yasaklanarak aynı akıbete uğradı. “Şeytan Ayetleri” isimli kitabı ödül almış olsa da İslam’a hakaret ettiği gerekçesi ile Hindistan ve Güney Afrika’da yasaklandı. Bu yasaktan sonra Humeyni tarafından yazar için ölüm fetvası verildi.