Medya
03 Eki 2019 12:37 Son Güncelleme: 03 Eki 2019 16:33

Sevilay Yılman'dan Kaşıkçı isyanı: Gazetecisin anladık da insanlığın nerede kaldı!

Sevilay Yılman, Prens Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumluğunu üzerine aldığı demeci aylar sonra yayımlayan ABD'li gazeteciye haklı olarak soruyor: Gazetecisin anladık da insanlığın nerede kaldı!

Washington Post yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı, bundan tam bir yıl önce vahşi şekilde katledildi. Cansız bedeni halen bulunamayan Kaşıkçı, dünya kamuoyuna malolmuş bir aktivist gazeteci oldu. 

Suudi Arabistan Prensi Selman, bu cinayetten dolayı defalarca köşeye sıkıştı ama uluslararası kurumlar herhangi bir yaptırımda bulunmadı. 

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan söyleşi olmasaydı Suudi Arabistan Prensi'nin cinayetle ilgili itirafını da bilmeyecekti kamuoyu...

O söyleşi bundan tam 8-9 ay önce gerçekleşmiş ama söyleşiyi yapan gazeteci, o itirafları bilerek ya da bilmeden kamuoyundan gizlemiş. 

İşte bu olayı köşesine taşıyan Sevilay Yılman, gazetecilik etiği ve vicdan üzerinden; söyleşiyi gerçekleştiren ABD'li gazeteciye sitem etti. 

Yılman'ın sorusunu çok yerinde buluyor ve aynı soruyu biz de soruyoruz: Gazetecisin anladık da insanlığın nerede kaldı!

İşte Yılman'ın yazısının ilgili bölümü:

Güzel bir program...

Sağ olsunlar, cinayet İstanbul’da işlendiği için söz konusu programda İstanbul’dan da güzel görüntüler paylaşmışlar...

Ancak şunu anlayamadım.

O günlerde tüm dünyanın gözü kulağı merakı Cemal Kaşıkçı cinayetinde iken ve bu cinayetin azmettiricisinin Prens Selman olduğu iddiaları ortalığı ayağa kaldırır iken...
Selman ve babası Kral ve tüm Suudi Arabistan yetkilileri bu konuda hiçbir açıklama yapmaz iken!

Nasıl olur da bir gazeteci (tesadüf ya da bilerek) bizzat cinayetin azmettiricisi Prens Selman’dan cinayetin kendi sorumluluğunda olduğunun itirafını almışken bunu kamuoyuyla hemen paylaşmaz!

Tamam... Programı çok özel bir program ve konsepti gereği bazı şeyleri biriktirmesi ve sonunda elde ettiği her şeyi harmanlayıp öyle yayına vermesi gerekiyor...

Ancak bu sıradan bir konu mu ki böyle kritik bir bilgi kamuoyundan aylarca saklanıyor!

Bilmiyorum meslek büyüklerim, ağabeylerim, ablalarım ne düşünür bu konuda ama bence bir insanın canice öldürülmesinin sorumluluğunu alan bir adamın caniliğinin itirafının programının reytingi için saklayan gazeteci sadece gazetecilik etiğini yerle bir etmiş sayılmaz aynı zamanda da büyük suç işlemiş sayılır!

Mutlaka Amerikalı gazeteci Martin Smith bu aymazlığını; “Ben bir gazeteciyim! Ve profesyonelim! O itiraf benim programıma özeldi. Bundan dolayı da kamuoyuyla paylaşamazdım” şeklinde açıklayacaktır.

Ancak o zaman da ister istemez kendisine; ”Gazetecisin anladık da insanlığın nerede kaldı!” diye sorulacaktır...