Medya
05 Mar 2020 10:57 Son Güncelleme: 05 Mar 2020 11:14

Sevilay Yılman sordu: Barış Terkoğlu’na gözaltı kararı doğru oldu mu?

"Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı" haberi nedeniyle gözaltına alınan Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç, tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi olarak "MİT Kanunu'nun 27. maddesine muhalefet" gösterildi.

OdaTV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, ve muhabir Hülya Kılınç, ‘Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı’ başlıklı haber nedeniyle dün gözaltına alındı. İstanbul Adliyesine getirilen Terkoğlu ve Kılınç, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 27. Maddesi kapsamında tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de ifadesini aldığı şüpheliler Barış Terkoğlu ve Hülya Kılınç'ın tutuklanmasına karar verdi.

Gazeteci Barış Terkoğlu'na gözaltı kararına ilişkin Habertürk yazarı Sevilay Yılman da bir değerlendirme yaptı. MİT’in faaliyetleri, görevleri ve mensupları ile ilgili haber konusunda yasanın açık olduğunu belirten Yılman, 2014 yılında ufak bir değişikliğin yapıldığı yasayı hatırlattı "Yani doğruya doğruyu söylemek gerekirse Barış Terkoğlu’nun yayın yönetmeni olduğu Oda TV’de ilk görünüşte bu suça uygun bir fiil gerçekleştirilmiştir ancak bazı yönler var ki durumu suç kastı açısından tartışmalı hale getirmektedir kanaatimce…" diye yazdı.

İşte Yılman'ın bugünkü yazısından "Barış Terkoğlu’na gözaltı kararı doğru oldu mu?" başlıklı o bölüm:

Dün güne merhaba dediğimizde haberdar olduk ki; Oda TV İnternet Sitesi Genel Yayın Yönetmeni aynı zamanda Cumhuriyet gazetesi yazarı da olan Barış Terkoğlu sabaha karşı 04.00 sularında evinden gözaltına alınmış.

İddiaya göre Terkoğlu’nun gözaltına alınma sebebi Libya’da şehit olan MİT mensubuyla alakalı haberin Oda TV’de yayımlanması...

Haberin ayrıntısına girmeyeceğim zira Terkoğlu’nun suçlandığı gibi bir iddia ile karşı karşıya kalıp başımı belaya sokmak istemiyorum.

MİT’in faaliyetleri, görevleri ve mensupları ile ilgili haber konusunda yasa çok açıktır.

Aslında MİT kurulduğundan beri var olan bir yasadır bu yasa…

Fakat bir dönem hem yargıda hem de emniyette muktedir olan FETÖ’cülerin başta Taraf gazetesi olmak üzere sahip oldukları basın yayın organları üzerinden teşkilatı yıpratmak, itibarsızlaştırmak gayesiyle yaptıkları operasyonel haberlerin devamının engellenmesi için 2014 yılında ufak bir değişiklik yapılmış ve aynen şu ifadelerle yasanın altı kalın kalın çizilmiştir…

“Millî İstihbarat Teşkilatının görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden kişiye dört yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir. MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması hâlinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6’ncı maddeleri hükümlerine göre sorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası verilir!”

Yani doğruya doğruyu söylemek gerekirse Barış Terkoğlu’nun yayın yönetmeni olduğu Oda TV’de ilk görünüşte bu suça uygun bir fiil gerçekleştirilmiştir ancak bazı yönler var ki durumu suç kastı açısından tartışmalı hale getirmektedir kanaatimce…

Yazının tamamını okumak için tıklayın