Gündem
01 Ağu 2019 16:57 Son Güncelleme: 01 Ağu 2019 17:00

SETA’nın ‘fişleme raporu’na dava yok: ‘Düşünce açıklama özgürlüğü’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar (SETA) Vakfı’nın gazetecileri fişleyen raporu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İktidara yakın SETA, 5 Temmuz’da ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ başlıklı bir rapor yayınlanmıştı. Raporda, yabancı basın kuruluşları ile kuruluşlarda çalışan gazeteciler isim isim sayılarak suçlayıcı ifadeler kullanılmıştı. Gazeteciler, raporun ‘fişleme’ olduğunu belirterek konuyu yargıya taşımıştı.

Dava yok
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlandığı açıkladı. Derneğin internet sitesinde yer alan bilgiye göre başsavcılığa bağlı basın suçları bürosunun dava açılmayacağına dair tebligatı MLSA’ya ulaştı.

Savcılık, SETA’nın raporunda, suç duyurusunda bahsedilen ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’, ‘suç işlemeye alenen tahrik’, ‘kişilerin huzur ve sükununu bozma’ ve ‘kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi’ suçlarının oluşmadığını kaydetti.

‘İfade özgürlüğü’
Kararda, raporun şiddet çağrısı içermediği belirtilerek raporda gazeteciler hakkında yer alan bilgilerin ‘herkes tarafından bilinmeyen veya kolaylıkla ulaşılmayacak bilgiler’ olmadığı aktarıldı. Savcılık, raporun düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği dile getirildi.

Kararı değerlendiren MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, şu yorumu yaptı: “İfade özgürlüğü kararı verilmesi çok ironik çünkü Türkiye’de mesleğini icra eden gazetecilerin faaliyetlerine sürekli dava açan, çeşitli terör suçları yönelten savcılıkların ifade özgürlüğünün yalnızca hükümet yanlısı kurum ve medya organlarına yaraşır bir hak olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Bu karara karşı itirazımızı yapacağız ve aynı şekilde yerel ve uluslararası tüm hukuk mekanizmalarını işleteceğiz.”