Gündem
26 Haz 2011 11:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:30

SESSİZ TANIK'TAN BEYAZ PERDE ATAĞI! O KATLİAM FOTOĞRAFI FİLM OLUYOR!

Halepçe Katliamı'nı dünyaya duyuran gazeteci Ramazan Öztürk'ün adını Sessiz Tanık koyduğu fotoğrafı, sinema filmi oluyor

Halepçe Katliamı'nı dünyaya duyuran gazeteci Ramazan Öztürk'ün adını Sessiz Tanık koyduğu fotoğrafı, sinema filmi oluyor. Sabah gazetesinden Müjgan Halis'in haberine göre filmin başrolü için ünlü aktör Eric Bana'nın adı geçiyor.

Ömer Havar ve bir aylık oğlu. Hatırladınız mı onları?

Hatırlayamadıysanız, sağdaki fotoğrafa iyi bakın. Halepçe’nin 5 bin kimyasal bomba kurbanından ikisiydi onlar ve geride kalan 4 bin 998 kurbanın sembolü oldular.

Bundan yıllar önce bu ülkenin vicdanı olan kalemlerden biri, o zaman Sabah gazetesi muhabiri olan Ramazan Öztürk’ün çektiği ve adını Sessiz Tanık koyduğu bu fotoğraf için ‘kamerasıyla hayatımıza bir küfür gibi nakşetti’ demişti.

Yedi kız babasıydı Ömer Havar, ne zamandır beklediği ikiz oğulları henüz bir aylıktı kimyasal gazlar onları evlerinin sofrasında yakaladığında. Bir oğlunu kaptığı gibi dışarı kaçtı Ömer Havar ve evinin eşiğinde kaskatı kesildi gazdan, öldüğünde hâlâ oğlunu korumaya çalışıyordu sımsıkı. Ramazan Öztürk, Halepçe’ye ilk giren gazetecilerden biriydi. O ölü kente girdiğinde ilk gördüklerini şöyle anlatıyordu: “Bütün sokaklar cesetlerle doluydu. Etrafa dayanılmaz bir koku hâkimdi."

SABAH GAZETESİNDE DE ÇEKİLECEK

Bu katliamdan tam 21 yıl sonra, olayın bir numaralı sorumlusu olan ve kullandığı bombalar nedeniyle adı ‘Kimyasal Ali’ye çıkan Saddam rejiminin önemli kurmaylarından Ali Hasan El Mecid, rejimin devrilmesiyle yargılanmaya başlandı. Bir numaralı suçu, Halepçe Katliamı’ydı. Ve o mahkemede Halepçe halkı lehine tanıklık edenlerden biri de, gazeteci Ramazan Öztürk’tü. Ve o tanıklık, bir fotoğraftan, bir sinema filmi projesi çıkardı.

Evet, hikayesini Ramazan Öztürk’ün yazdığı, senaryosunu da Ünal Küpeli’yle birlikte yazdıkları Halepçe’nin ünlü fotoğrafı Sessiz Tanık, aynı adla bir sinema filmine dönüşüyor. Filmin merkezinde, haberin başladığı yer olan Sabah gazetesi de var. Filmin önemli sahnelerinin bir kısmı da Sabah binasında çekilecek.

ERİC BANA İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Filmin prodüksiyonu için gözünü Holywood’a diken Öztürk ve Küpeli, başrol için hayli iddialı isimlerle görüşüyorlar. Filmin erkek başrol oyuncusu için düşünülen isimlerden biri ünlü aktör Eric Bana. Filmin kadın başrol oyuncusu da yine Holywood’dan olacak. Irak’ın Kürt Federe bölgesi hükümetinin de büyük desteğini alan filmle ilgili Öztürk ve Halepçe Belediye Başkanı Khder Kraem’le bir araya geldik. Ve fotoğrafın ve 2012’de Halepçe’de çekilecek filmin öyküsünü konuştuk.

Keşke Halepçe hiç yaşanmasaydı, ben de o fotoğrafı çekmeseydim
RAMAZAN ÖZTÜRK (Gazeteci)

“Bir gazetecilik olayıydı. İran-Irak savaşını başından sonuna izlemiştim, bölgede olup bitenlerle ilgiliydim. Savaş bölgesinde Kürtlerle Saddam rejimi arasında ciddi çatışmalar vardı. Halepçe Katliamı’nın olduğunu 16 Mart 1988’de bir yabancı ajanstan geçen küçük bir haberle öğrendim. Hemen İran üzerinden Halepçe bölgesine hareket ettim. 18 Mart günü sabah 11.00 sularında Halepçe’ye vardım. Katliamın içine düşmüştüm. Bir yandan ağlıyordum, bir yandan gördüklerimi nasıl anlatabileceğimi düşünüyordum.

Sonra adını Sessiz Tanık koyduğum baba-oğlu gördüm. Görüntünün her şeyi anlatacağını düşündüm ve her açıdan onlarca kare çektim. Keşke böyle bir katliam hiç olmasaydı, tek bir kişi bile ölmeseydi, ben de o fotoğrafı çekmeseydim. Yıllar sonra Halepçe Katliamı’nı gerçekleştiren Kimyasal Ali, Bağdat’ta Yüksek Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. Tanık olarak çağrıldım. Fotoğrafları çektiğim makine de elimdeydi, hakimlere gösteriyordum.

Çektiğim bütün fotoğrafları dijital ortamda bütün mahkeme heyeti izledi. Hakimler, avukatlar, izleyiciler ağlıyordu. Fotoğraflar ekrana geldiğinde Kimyasal Ali önce ofladı pufladı, suratı beton gibi oldu, donuklaştı. Salondan çıktığımda filmi çekmeye karar vermiştim. Ünal Küpeli’yle hikaye ve senaryo üzerinde bir buçuk yıldır çalışıyoruz. Çok çarpıcı bir senaryo oldu.

Bu filmde Celal Talabani’nin ve Mesut Barzani’nin, Kürdistan hükümeti başkanı Berham Salih’in, Kürdistan Kültür Bakanı Dr. Kava’nın desteği var. 10 milyon dolarlık bir bütçeye sahibiz. Öykünme olarak düşünmeyin ama Nick Nolte’nin Ateş Hattı filmi gibi, kahramanımız bir gazeteci. Başroldeki gazeteciyi ve filmdeki sınır tanımayan doktor kadını Holywood’dan iki ünlü isim canlandıracak. Ön görüşmeleri yaptık.

Türkiye cast’ında çok değerli oyuncularla görüşüyoruz. Filmin Halepçe’nin yanı sıra Türkiye, İran ve Fransa’da çekilecek sahneleri var. Tamamı, gerçeklere, yaşanmışlıklara dayanıyor. Hikayeyi nerede yaşadıksa orada çekeceğiz. En başta Türkiye ve Sabah gazetesinde çekilecek sahneler var. Zaten Halepçe Katliamı ilk kez Sabah gazetesi duyurdu.