Gündem
03 Şub 2014 10:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:55

Ses kaydı savaşları nasıl başladı?

Radikal Gazetesi Türkiye'de son günlerde yaşanan ses kayıtlarını manşetine taşıdı. Gazete ses kaydı savaşlarının seyrini tek tek yazdı.

Radikal'in haberine göre ‘İnternette sansür yasası’ tartışmalarını başlatan süreç, Haramzadeler isimli Twitter hesabından ‘soruşturma dosyalarında yer aldığı’ iddia edilen görüşmelerin yayımlanmasıyla başladı. Sümeyye Erdoğan ile Latif Topbaş arasında geçtiği öne sürülen villa-havuz konularını içeren ses kayıtlarının ardından Vimeo, İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 8 Ocak’ta erişime kapatıldı. Karar tepkilerin ardından kaldırıldı.
Kamuoyunda ses kayıtlarının soruşturma dosyası içerisinde yer aldığı ve gizli kayıt olmadığı konusu tartışıldı. Kayıtlarda soruşturma makamlarının tape kayıt noları da yer alıyordu. Ancak kayıtların paylaşılması, soruşturmanın ve özel hayatın gizliliğini ihlal gerekçesiyle tepki çekti.
17 Aralık’ın hemen ardından, 23 Aralık’ta MİT mensubu Ahmet Cemalettin Çelik, TİB’in başına getirildi. Peşinden, 9 Ocak’ta internette sansür ve fişlemelere yol açacağına dair yoğun eleştiriler alan kanun tasarısı gündeme geldi.

Karşı hamle 14 Ocak’ta geldi. Fethullah Gülen’e ait olduğu ifade edilen ses kayıtları ‘soundcloud’da yayımlandı. Görüşmelerde Gülen ile görüşen kişi BankAsya ile ilgili THY’nin mevduatını çekeceğini söylüyordu. Kayıtlarda geçen ‘ananas’ ifadesi de gündeme bomba gibi düştü. Gülen’in avukatı, kayıtları yayımlayan gazeteler hakkında suç duyurusunda bulundu. Kayıtların yasadışı dinlemelerle elde edildiği ifade edilirken ‘Soundcloud’a yönelik herhangi bir yasak uygulanmadı.

Yayın yasağı

Sümeyye Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen kayıtların ve Bilal Erdoğan ile işadamlarının adının geçtiği dosyanın Twitter ve sitelerde yayımlanmasının ardından 16 Ocak’ta yayın yasağı kararı alındı. İşadamları Abdullah Tivnikli ve Mustafa Topbaş’ın avukatı, ‘yazılı, görsel ve internet medyasında müvekkillerinin masumiyetini, soruşturmanın gizliliğini ve adil yargılanma ilkesini ihlal eden yayınların yasaklanmasını talep etti. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yayın yasağı koydu.
25 Aralık Soruşturması (2. dalga) için yayın yasağı kararı alınınca Başbakan Erdoğan ile Latif Topbaş arasında geçtiği ileri sürülen ses kayıtları Soundcloud’dan paylaşılmaya başlandı. Ses kayıtlarında Urla villaları ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Mahkemenin yayın yasağını gerekçe gösteren TİB, Soundcloud sitesini erişime kapattı.
17 Aralık’ta tutuklanan Rıza Sarraf’ın avukatının başvurusu sonucu, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, soruşturmayla ilgili yayın yasağı koydu. Soruşturmaya ait bilgiler sosyal medyada paylaşılıp haber sitelerinde haberleştirilmeye başlandı.

Vagus TV kapatıldı

Twitter’da paylaşılan soruşturma bilgi ve kayıtlarını yayımlayan Vagus TV, ‘İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararı’ gerekçe gösterilerek TİB tarafından 27 Ocak’ta erişime kapatıldı. Vagus TV’nin sahibi Serdar Akinan’ın avukatları savcılıktan siteleri hakkında bir erişim yasağı olmadığı yanıtını alınca TİB’e başvurdu. Ancak Akinan, TİB’in, avukatlarına randevu dahi vermediğini duyurdu.
30 Ocak’ta Gülen’e ait olduğu belirtilen ses kayıtları YouTube’a yüklendi. Kayıtlarda milletvekillerinin istifa etmesi konusu geçiyordu. Bu kayıtlar üzerine Başbakan yaptığı açıklamalarda istifa eden AK Partili vekiller için “Meğer AK Parti’ye de bazı tuzluklar sızmış” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran soru önergesiyle Başbakan’a, “Turkuaz Holding’in satın alınması için iş adamlarına talimat verildi mi?” diye sordu. TİB, haberin yayımlandığı sitelerden ve Umut Oran’ın kişisel web sitesinden soru önergesinin yer aldığı haberlerin kaldırılmasını istedi.