Gündem
12 Ara 2014 16:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:59

Sertel’den çağrı; Gazetecinin yaşadığı drama son verin!

Başkente uzun yıllar siyaset muhabirliği yapan sürekli basın kartı sahibi gazeteci Halit Oral, hastane masraflarını ödeyemediği için icralık oldu. TGF Genel Başkanı Atila Sertel, hastane ve SGK yetkililerine ‘bu drama son verin’ çağrısında bulundu

Mevzuata göre sosyal güvenlik kapsamında olsun veya olmasın hastanelerin acil servisinde tedavi olan hastalardan hiçbir ilave ücret alınmaması gerekirken, çoğu özel hastanede acil durumun sona erdiğine ilişkin taahhütname imzalatılarak ilave ücret alınmasına yönelik uygulama, Ankara’da uzun yıllar gazetecilik yapan Halit Oral’ın da dramına yol açtı.

Nisan ayında aniden rahatsızlanan sürekli basın kartı sahibi gazeteci Halit Oral, önce Ankara Atatürk Hastanesi acil servisine götürüldü. Acil serviste yer yok gerekçesi ile hastaneye kabul edilmeyen Halit Oral, daha sonra Sincan’da bulunan Lokman Hekim Hastanesi’ne sevk edildi ancak buradan d
a aynı gerekçeyle geri çevrildi. Bilinci kapalı olan Halit Oral, son olarak Bayındır Hastanesi’ne götürülerek Acil servisten giriş yapıldı.  Burada bir ay boyunca yoğun bakımda tedavi gören gazeteci Halit Oral, bir ay sonra ailesine belge imzalattırılarak normal servise çıkarıldı.

180 BİN LİRALIK FATURA

Yalnızca 5 gün kalacağını belirtilen normal serviste 8 ay boyunca tedavi edilmeye çalışılan ve bu sürede vücudunda 
uzun süre yatmaya bağlı başka rahatsızlıklar da meydana gelen Halit Oral’ın tedavi masrafları için ailesine 180 bin liralık fatura çıkarıldı. Şimdi ise SGK’nın karşılamadığı fatura aileden haciz yoluyla tahsil edilmeye çalışılıyor. Başkentte uzun yıllar siyaset muhabirliği yapan Halit Oral yaşam savaşı verirken, ailesi de 180 bin liralık faturayı nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

Konu hakkında yakınları tarafından bilgilendirilen Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel, hiçbir insanın bu muameleyi hak etmediğini belirterek, “Türk basınına uzun yıllar hizmet veren onurlu, namuslu bir gazetecinin sonu bu şekilde olmamalıydı. Halit ağabeyin yaşadığı bu dram; kamu yararı için her türlü baskı ve olumsuzluğa göğüs gererek görev yapan gazetecilerin düştüğü durumu göstermesi açısından ibret verici ve üzücüdür” dedi.

“BİR YALILAR, DİĞER TARAFTA İCRALIKLAR”

Gazetecilerin sosyal ve sendikal haklarından mahrum bir şekilde günün neredeyse 24 saati görev gördüğünü hatırlatan Sertel, açıklamasında şunları söyledi:

“Bu ülkede herkesin yaşam hakkı vardır. Kim olursa olsun, hangi gelir durumuna sahip olursa olsun herkesin yaşam hakkı da sağlığı da devletin güvencesi altında olmalıdır. Gazeteci Halit Oral, SGK tarafından özel hastanelere yönelik başlatılan ancak uygulamada çok sayıda sıkıntıya ve şikayete neden olan bu durumun yüzlerce mağdurundan biridir. Başkaca mağdurlar olmaması için SGK, bu konudaki denetimlerini ve yaptırımlarını artırmak zorundadır.

Biz öyle bir ülkede yaşıyoruz ki bir tarafta çok genç yaşlarda büyük paralarla çalışan, yatlar, katlar, yalılar alan bir kısım ‘gazeteciler’ diğer tarafta ise yaşamı boyunca geçim kavgası veren, kalemini asla satmayan ama borç yükü altında ezilen, icralık olan gazeteciler. Onurlu, namuslu, kişilikli gazeteciler her zaman saygıyla sevgiyle anılacaktır ancak ‘diğerleri’ gün gelecek çocuklarının, torunlarının yüzüne dahi bakamayacaktır. Bu samimi duygularla Halit Oral ağabeyimize acil şifalar diliyor, başta Bayındır Hastanesi yetkilileri olmak üzere tüm ilgilileri bu drama son vermeye çağırıyorum.”