Ekonomi
10 Haz 2022 14:26 Son Güncelleme: 10 Haz 2022 14:26

Şenol Babuşçu’dan ekonomi paketi yorumu! ‘Dolar artmaya devam edecek…’

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, AK Parti'nin dün gece açıkladığı yeni ekonomi paketine ilişkin, “Döviz kurlarında herhangi bir etkisi olmayacak. Dolar artmaya devam edecek” dedi.

Eski Ziraat Bankası yöneticisi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Hazine, TCMB, SPK, BDDK tarafından açıklanan ekonomik paketlere ilişkin çarpıcı yorumda bulundu.

Gazetedurum'a konuşan Şenol Babuşçu şu ifadeleri kullandı:

"Döviz kurları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacak. Öncelikle 17,22 liraydı dolar kuru, yeni ekonomi paketinin açıklanmasının ardından 16,80'e düşmesine rağmen tabii tepki verdi 17,20'lere tekrar geldi. Onun için çözüm bu değil.

Temel amaç kur kontrolü. Onun dışındaki amaçlar çok önemli değil. Hedef, kurdaki sıçramayı önlemek. Kontrollü bir şekilde seçime kadar kuru götürmek amaçlı açıklanan kararlar.

Kurdaki artış bence devam edecek. Kur üzerinde etkili olmayacak bu paket. Enflasyon üzerinde de etkisi çok fazla olmayacak. Ancak enflasyon üzerindeki etkisi orta ve uzun vadede olabilir 6 aydan sonra. Enflasyon yükselmeye devam edecek. Yani ekim kasım aylarında TÜİK, TÜFE enflasyonu olarak yüzde 90'ları görür muhtemelen. Yani enflasyon üzerinde, döviz kurları üzerinde paketin etkisi olmayacak, olursa da çok sınırlı bir etki yaratır.

Öncelikle güven sorunu için ekonomiden sorumlu kurumların başındaki yetkililerin, Merkez Bankası Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı'nın değişmesi lazım. Sonra iktisat kitaplarında yazan iktisat politikalarına dönülüp sıkı para politikası ve sıkı maliye politikası uygulanıp yola devam edilmesi gerekiyor. Açıklanan paketler gibi geçici çözümlerle ekonomideki sorunları, köklü sorunları çözmek mümkün değil."