Gündem
07 Eyl 2023 17:03 Son Güncelleme: 07 Eyl 2023 17:12

Sellerin nedenini açıklayıp yetkililere seslendi! "Rant kaygısıyla imara açarsanız..."

Türkiye günlerdir sele teslim oldu. Kırklareli'nde yaşanan sel felaketinde 7, İstanbul'da yaşanan sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti. Jeolog Naci Görür sellerin nedenini açıkladı.

Türkiye'de yaşanan sel felaketi can kayıplarını beraberinde getirdi. Kırklareli'nde üç gündür yapılan arama kurtarma çalışmalarında sele kapılan son vatandaşın da cansız bedenine ulaşıldı.

İstanbul'da yağmur sonrası meydana gelen selde Başakşehir ve Küçükçekmece'de iki kişi kişi hayatını kaybetti, büyük maddi hasarlar yaşandı.

Jeolog Naci Görür bugün sosyal medyasından yaptığı paylaşımda meydana gelen sellerin nedenini anlattı.

Görür şu ifadeleri kullandı:

Kırklareli, Başakşehir, Büyük ve Küçüköekmece gölleri çevresinde şiddetli seller oldu. Evet seller zaman zaman birçok yerde oluyor ama bizde göz göre göre geliyorum diye oluyor.

Avrupa yakasında Haliç de dahil Büyük ve Küçükçekmece Gölleri KB doğrultulu akarsu vadilerinin Marmara ağzında oluşmuşlardır. Aslında bunlar göl değil lagündür. Yani denizin bastığı ana vadi kesimleridir. Bu lagünler çevresinde çok sayıda akarsu kolları bulunur. Bu kollar Trakya’nın bu kesimini direne eder, yağan yağmurları ve akan suları ana vadilerde toplayarak Marmara’ya kavuştururlar.

RANT KAYGISIYLA İMARA AÇARSANIZ...

Siz sırf rant kaygısıyla veya bilmeden kimi dereleri doldurur, imara açarsanız er geç bu afetlerle karşılaşırsınız. Tabiat drenaj sistemini binlerce yıl kullanır.

YETKİLİLERE SESLENİYORUM

Bir dere ve çevresinde 40-50 sene su görmezseniz artık buralar kurumuş, su gelmez diyemezsiniz. Tıpkı bir yerde 3-5 nesil deprem görmemiş ise burada deprem olmaz diyemeyeceğiniz gibi. Bizim zaman ölçeğimiz ile tabiatınki farklı. Bizim 100 bin senemiz tabiat için 1 salise bile değil. Özellikle yöneticilere sesleniyorum siz siz olun kentlerin gelişimini bilimin güvenli ellerine teslim edin.

Bugünkü sel bölgesi yarının deprem bölgesi. Lütfen buraları hemen şimdi afet dirençli yerler haline getirmeye çalışalım.