Politika
21 Şub 2023 07:49 Son Güncelleme: 21 Şub 2023 09:04

Selahattin Demirtaş ‘ilk defa’ diyerek duyurdu! ‘6.5 sene boyunca…’

Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu 6,5 sene boyunca ilk defa 6 Şubat günü tahliye talep ettiğini açıkladı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu 6,5 sene boyunca ilk defa Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçekleştiği 6 Şubat günü tahliye talep ettiğini açıkladı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş, T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı. Demirtaş’ın açıklamalarından bir kısım şöyle:

Ne yazık ki biz de ilk saatlerden itibaren felaketi televizyondan izlemek zorunda kaldık. 6 Şubat sabahı kendim bir dilekçeyle mahkemeye başvuru yaptım ve geçici de olsa tahliye talep ettim. Altı buçuk yıldır ilk defa tahliye talep ediyorum ama hukuk olmadığı gibi vicdanlar da çürümüş. Binlerce tutsak felaketin acısını, kaygılarını içeriden çaresizlik içinde izlemek zorunda kaldı.

Fakat daha ilk günden bizi rahatlatan büyük bir dayanışma başladı, her geçen gün de artarak devam etti. Depremin büyüklüğüne karşı hükümetin, devletin kılını kıpırdatamadığı gerçeği herkesi harekete geçmeye motive etti. Bu dayanışma binlerce hayatı kurtardı en önemlisi budur.

Bir şeyi daha ortaya çıkardı bu dayanışma, iktidarın uzun yıllardır sistematik ve bilinçli şekilde sürdürdüğü toplumsal kutuplaştırma siyaseti halkın bağrında kalıcı bir hasara ve etkiye yol açmamış. Masalarda bile yan yana oturmaktan çekinen siyasetçilere rağmen halk yardım için parti, kimlik, inanç ayrımı gözetmeksizin el ele verdi. Bu gerçek, tüm siyasetçiler için ders niteliğindedir. İktidarı ölümüne ve ahlaksızca savunan satılık troller ve kiralık kalemler dışında 85 milyon, gerçekten birlik ruhunu yakaladı. Demek ki bu toplumda halen ölmemiş kıymetli bir cevher var. Neden geleceği bu cevherin üzerine kurmayalım? Neden sosyal dayanışmayı, siyasal dayanışmaya dönüştürüp de yeni bir geleceği beraberce kurmayalım?

“SEÇİM ERTELEME DARBE YAPMAK DEMEKTİR”

Demirtaş, seçim erteleme tartışmalarına ilişkin olarak da şu görüşlerini dile getirdi:

Seçimi erteleyemezler. Seçim erteleme demek darbe yapmak demektir. Darbecilere ne yapılıyorsa halk yine onu yapar, tıpkı 15 Temmuz'daki gibi halka direnme hakkı doğar. Herkes aklını başına almalı, kimse darbeciliğe özenmemeli. Seçimleri siyasi partiler yapmaz, halk yapar. Dolayısıyla seçimler halkın hakkıdır, siyasetçilerin değil. Kimse halkın hakkını ortadan kaldıramaz ya da darbeyle çalamaz.