Sağlık
05 Haz 2023 09:13 Son Güncelleme: 05 Haz 2023 09:16

Seks hayatı kötü olan erkekler yandı!

ABD'deki Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde yaşları 56 olan 800'den fazla erkek üzerinde 12 yıl boyunca araştırma yapıldı. Kötü seks hayatı olan erkeklerin beyinlerinde hasar tespit edildi. İşte dikkat çeken o araştırma...

Kötü bir cinsel yaşam, ileriki yıllarda hafıza sorunlarının habercisi olabilir.

ABD'deki Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaşlandıkça cinsel tatmin ve erektil işlevin azaldığını söyleyen orta yaşlı erkeklerin aynı zamanda daha fazla bilişsel gerileme gösterdiğini buldu.

Araştırmacılara göre bulgular, cinsel sağlığın beyin sağlığıyla yakından ilişkili olduğu anlamına geliyor. Ancak bu ilişkiyi daha iyi anlamak için ileri araştırmalara ihtiyaç var.

Ekibin analizine, çalışmanın başlangıcında ortalama yaşları 56 olan 800'den fazla erkek dahil edildi. Bu kişiler, hayatlarıyla ilgili anket sorularını yanıtladı ve 12 yıllık bir süre boyunca biliş ve hafıza testlerine katıldı.

Çalışmanın başlangıcında hiçbir katılımcıda sertleşme bozukluğu veya bilişsel problemler yoktu.

Ancak cinsel yaşamları yıllar içinde azalmaya başlayan erkeklerin hafızasında düşüş yaşandı.

Sertleşme bozukluğunda mustarip erkeklerin bilişsel performansı ise hem çalışmanın başında hem de ilerleyen süreçte daha kötüydü.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nde doktora adayı Riki Slayday, "Zaman içinde erektil işlevde artış veya azalmalar gördük. Cinsel tatminin bilişsel işlevdeki eşzamanlı artış veya azalmalarla ilişkili olduğunu bulduk" dedi: Bu da bize cinsel yaşamlarımız ve kavrayışımız arasında açık bir bağlantı olduğunu söylüyor.

Ekip, bulgularının en azından yaşlı erkeklerin azalan cinsel sağlıklarının hafıza sorunlarının erken bir uyarı işareti olabileceğini gösterdiğini vurguluyor.