Medya
31 Mayıs 2021 07:47 Son Güncelleme: 31 Mayıs 2021 09:05

Seçim Yasası ve Siyasi Partiler yasasında sona gelindi!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye’de yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının yarı oranında indirileceğini söyledi. Selvi, bugünkü köşe yazısında Seçim Yasası ve Siyasi Partiler yasası hakkındaki çalışmaları yazdı.

Bir süredir gündemde olan Seçim Yasası'ndan değişiklikler netleşmeye başladı. Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'de bugünkü yazısında, yasa değişikliğinin beraberinde getireceği yenilikleri kaleme aldı.

Yasanın bu yıl çıkması halinde erken seçim olamayacağını ifade eden Selvi, "AK Parti’nin hazırladığı taslak önümüzdeki günlerde MHP’ye sunulacak. İki parti ortak çalışma yaptıktan sonra Erdoğan ve Bahçeli’nin onayının ardından muhalefete sunulacak. Seçim yasasındaki değişiklikler 1 yıl içinde yapılacak olan seçimlerde geçerli olmayacağı için eğer değişiklikler bu yıl içinde yasalaşırsa 2022’nin sonuna kadar erken seçim yok demektir." dedi.

Seçim barajı mevzusuna da değinen Selvi, "Yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 5’e iniyor. Yüzde 7’ye inmesi eğilimi ağır basıyordu ama yüzde 5 üzerinde uzlaşmaya vardı. Ancak MHP’nin önerisi alınmadan seçim barajı kesin olarak yüzde 5’e indi diyemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Selvi, ittifaklar için baraj konusu hakkında ise şunları yazdı; "Seçimlere ittifak halinde giren partiler açısından seçim barajının yüzde 10 olarak kalması ya da yüzde 12’ye çıkarılması gibi öneriler gündemdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifak için ayrıca baraj uygulanmasını doğru bulmamıştı. AK Parti’nin teklifinde ittifak için ayrı baraj yer almıyor. İttifakla ya da ittifaksız giren partiler açısından seçim barajı yüzde 5 olarak öneriliyor."

İstifa eden milletvekilleri için MHP'nin talebi olduğunu vurgulayan Selvi, "İstifa eden milletvekilinin 1 yıl süreyle başka bir partiye transfer olamaması AK Parti’nin teklifinde yer almıyor ama MHP’nin o yönde bir çalışması olduğu biliniyor." dedi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN