Seçim sonuçları için AA’ya karşı hangi ajans harıl harıl örgütleniyor?

Medyaradar'ın usta yazarı Varol Ersoy, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını ekranlara en hızlı ve en doğru biçimde yansıtabilmek için medya kuruluşları arasında yaşanacak yarışı kaleme aldı.

Cumhur İttifakı’nın adayı olması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi beklenen seçim yarışına, bir yarış daha eklendi:

Seçim sonuçlarını ekranlara en hızlı ve doğru şekilde aktarma yarışı!

Devletin resmi kuruluşu Anadolu Ajansı ve onun verilerine dayanarak yayın yapan TRT bu konuda 2019 Yerel Seçimleri’nde büyük bir skandala imza atmıştı.

CHP adayı Ekrem imamoğlu’nun İstanbul’da öne geçmesi üzerine veri açıklamayı kesen ve sonuçları saatlerce donduran Anadolu Ajansı’nın yarattığı boşluk, rahmetli gazeteci Müşerref Hekimoğlu’nun kurduğu ve günümüzde KRT TV bünyesinde faaliyet gösteren Ankara Haber Ajansı ANKA tarafından doldurulmuş ve seçmenin doğru bilgilendirilmesi sağlanmıştı.

ANKA bunu, İstanbul’da tüm sandıkların başına diktiği ve çoğu CHP’li sandık görevlilerinden oluşan fahri muhabirleriyle başarmıştı.

Kurulduğu 1950 yılından bu yana merkezi Ankara’da olan ve muhalif kimliğiyle öne çıkan ANKA, seçim takviminin resmen başladığı şu günlerde, İstanbul seçimlerindeki başarısını tekrarlamak için bu kez bütün yurtta harıl harıl “okul bazında hizmet verecek gönüllü muhabirler”i görevlendiriyor.

Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve kısmen de Karadeniz’de haber akışını neredeyse tamamlayan Ajans, Güneydoğu ve Doğu Anadolu için ise çalışmalarını sürdüruyor. Bu bölgelerde HDP gönüllülerinden destek almayı planlayan Ajans, ülke genelinde sonuç açıklamak için gereken büyük teknolojik kapasiteye ise CHP Genel Merkezi’nin kurduğu sistemle ulaşacak.

Bu konuda sorun çıkacağını da sanmıyorum çünkü ajansın “perde arkasındaki patronu”nun, CHP’nin Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan olduğu biliniyor.

*

ANKA henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmadı ancak medya kulislerinde konuşulanlara göre Türkiye Cumhuriyeti için hayati önemdeki bu seçimlerde yeni bir “veri akışı durdurma skandalı” yaşanmaması için, Millet İttifakı’na üye tüm partilerin ANKA’ya yardımcı olacaklarına da kesin gözüyle bakılıyor.

*

Önceki yıllarda bu konuda en iyi örgütlenmeyi sağlayan haber ajansı, kuşkusuz Fethullahçı Cihan Haber Ajansı’ydı. Bu Ajans, sandık başlarına diktiği tarikat mensubu öğrenciler ve Zaman Gazetesi muhabirleri sayesinde birkaç saat içinde tüm Türkiye’de seçim sonuçlarını ilan ediyordu.

Elbette bu ilanın sonucu, FETÖ’nün o günlerde kol kola olduğu AKP lehine çıkıyordu.

*

Görüştüğüm bazı kaynaklar gerek AA’nın, gerekse TRT’nin bu seçimlerde önceki seçimlere göre daha tarafsız davranabileceğini iddia ediyor.

Buna gerekçe olarak da AKP ve Cumhur İttifakı’nın oylarında büyük bir düşüş yaşanması beklentisini gösteriyor.

Bu iddianın sahiplerine göre AA’nın ve TRT’nin yöneticileri böyle davranarak koltuklarını korumayı hedefleyecekler.

Ancak ne yalan söyleyeyim, ben buna yüzde 1 bile ihtimal vermiyorum.