Medya
23 Haz 2020 09:38 Son Güncelleme: 23 Haz 2020 09:46

Seçim sistemi değişiyor! Abdulkadir Selvi bomba detaylar paylaştı

Siyasi partiler ve seçim yasası üzerinde başlatılan çalışmanın sürdüğünü belirten Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin de MHP'nin de henüz taslaklarının ortaya çıkmadığını belirtti ve "Genel eğilimler oluşmaya başladığı için paylaşmak istedim." diyerek 4 madde sıraladı.

Abdulkadir Selvi bugün kaleme aldığı yazısında seçim sisteminin değişeceğini  belirtti. Ak Parti ve MHP'nin henüz ortak bir çalışma yapmadığını söyleyen Selvi, dört madde sıraladı. 

Selvi ayrıca seçimlere girmek için siyasi partinin Meclis’te grubu bulunması konusunun tartışılmaya devam ettiğini söyledi.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

AK Parti ve MHP, milletvekili transferinin önüne geçmek için siyasi partiler ve seçim yasası üzerinde bir çalışma başlattı.

AK Parti’de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında bir çalışma yürütülüyor. MHP’de ise çalışmalar grup başkanvekili Levent Bülbül’ün başkanlığında yürüyor.

İki parti henüz bir araya gelip ortak bir çalışma yapmadılar. Çünkü iki partinin taslakları ortaya çıkmadı. Geçen hafta AK Parti MYK toplantısında Hayati Yazıcı, hukukçu milletvekillerinin önerileriyle ilgili bir bilgi verdi. “Maddeler halinde detaylandıracağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çalışmaların sürdürülmesi ve MHP’den gelecek önerilerin dikkate alınması talimatını verdi.

İki parti işi maddelere döktükten sonra karşılıklı olarak oturacaklar. Tek tek maddeler üzerinde çalışarak ortak bir metin hazırlayacaklar. Tabii teklif kamuoyuna açıklanmadan önce Erdoğan ve Bahçeli’nin onayı alınacak.

Ancak genel eğilimler oluşmaya başladığı için paylaşmak istedim.

1- Milletvekili transferine çözüm getiriliyor. Milletvekilinin partisinden istifa ettikten sonra 6 ay ya da 1 yıl bağımsız kalıp sonra başka bir partiye geçebilmesi düşünülüyor.

2- Seçimlere girmek için siyasi partinin Meclis’te grubu bulunması konusu ise tartışılıyor. Milletvekili transferine ihtiyaç duyulmaması için Meclis’te grup bulundurmayla ilgili düzenlemenin kaldırılma ihtimali değerlendiriliyor. Ama henüz verilmiş bir karar yok.

3- Seçimlere ittifak halinde girme düzenlemesi kaldırılmıyor. İttifak korunurken, seçimlere ittifakla giren parti ile kendi başına giren parti arasında seçim barajının farklı olması üzerinde duruluyor. Buna kademeli seçim barajı deniliyor.

Seçimlere ittifak halinde giren partiler için seçim barajının yüzde 10 ya da 12 olması, kendi başına giren partiler için yüzde 7 ve 5 seçeneklerinin getirilmesi düşünülüyor. Sıfır baraj ve yüzde 3 oranı da yine değerlendirmeler arasında yer alıyor.

4- Seçim sistemi konusundaki tartışmalarda ise görüş farklılıkları sürüyor. Etnik ya da bölgesel partilere imkân sağlayacağı gerekçesiyle dar bölge seçim sistemi düşünülmüyor. Ancak daraltılmış bölge seçim sistemi üzerindeki çalışmalar sürüyor. Daraltılmış bölge seçim sistemine karar verildiği takdirde, seçim bölgelerinin 5 milletvekiline bölünmesinin üzerinde duruluyor. Ancak dar bölge ve daraltılmış bölgenin sakıncalarının ortaya çıkması üzerine ibre yeniden nispi temsil sistemine dönmeye başladı. Nispi temsil sisteminin devam ettirilmesi eğilimi ağır basıyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın