Gündem
09 Mayıs 2023 13:54 Son Güncelleme: 09 Mayıs 2023 14:05

Seçim pusulası 1 metreye düşürüldü! Mühür basarken dikkat…

Genel seçimler için kullanılacak oy pusulalarının Ankara’da gerekli standartları sağlayan matbaanın olmaması nedeniyle 5 santimetre kısaltıldığı ortaya çıktı.

Habertürk yazarı Bülent Aydemir, Uzunluğu 105 cm olan seçimi pusulasının 1 metreye düşürüldüğünü yazdı.

Aydemir yazısında şunları kaydetti:

“Uzunluğu 105 cm olan TBMM seçimi pusulası, ittifakların yer aldığı kutucukların arası daraltılarak bir metreye düşürüldü. Çünkü kesim ve basımın yapıldığı Ankara’da bu standardı karşılayacak matbaa yoktu. Bunun için, basılacak mührün oy vereceğiniz ittifak dışına taşmamasına ayrı bir dikkat göstermek gerekiyor.”

Bülent Aydemir ayrıca, pusulaların hazırlanış süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

Önceden temin edilmiş ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) güvenli depolarında kameralarla gözetlenen, üst düzey güvenlikle saklanan rulo halindeki filigranlı kağıtlar, polis nezaretinde Ankara’daki bir matbaaya gönderildi. Bu matbaa aralıksız şekilde çalışarak bu kağıdı bir metrelik tabakalar halinde kesti.

Kesilen bu kağıt yine polis ve YSK gözlemcileri nezaretinde sayılıp paketlenerek polis eşliğinde büyük gizlilik ve titizlikle Ankara’daki üç ayrı matbaaya dağıtıldı.

Ankara’da bu pusulayı basacak yetenekte üç matbaanın bulunduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı adayları için Türkiye genelinde tek pusula basılırken, ittifakların ve seçime girecek partilerin farklılık gösterdiği illere ve seçim bölgelerine farklı pusulalar gönderiliyor.